Tuesday , April 30 2024

Micuţii din centrele de plasament sucevene, lăsaţi în voia sorţii de “Protecţia” Copilului

După ce, luni, un băiat a ajuns la UPU cu traumatism cranio-cerebral, în urma unei agresiuni la Centrul Scolar Gura Humorului, marţi, o elevă de la Centrul Scolar din Burdujeni, a băut gaz lampant, fiind lăsată nesupravegheată. Pentru a acoperi neglijenţa cadrelor didactice, reprezentanţii DGASPC încearcă să inducă ideea că, în primul caz, copilul s-a împiedicat şi a căzut, iar, în cel de-al doilea, de tentativă de suicid. Copiii susţin însă cu totul altceva, primul spunând medicilor că a fost bătut, fata din Burdujeni recunoscând că, nesupravegheată fiind, a vrut să vadă ce gust are lichidul din sticla respectivă. Acestea nu sunt singurele cazuri în care Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava încearcă să-şi acopere incompetenţa dând vina pe sărmanii copii

 
DGASPC-suceava [800x600]


Tot mai mulţi copii din centrele de plasament din judeţ au nevoie de îngrijiri medicale după ce se lovesc “accidental”, iar conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava se pare că încearcă din toate puterile să acopere şi chiar să ascundă de ochii opiniei publice aceste evenimente.
Mulţi copii reclamă abuzuri fizice şi psihice, dar nimeni nu are urechi să-i asculte, inspectorii din cadrul DGASPC, care îşi încasează salariile din bani publici, pun interesele proprii mai presus de cele ale copiilor şi chiar de sănătatea acestora, atât fizică cât şi mentală. Copiii din centrele de plasament sunt copii bătuţi de soartă, şi nu o dată. Sunt bolnavi, cu diferite forme de handicap şi de cele mai multe ori sunt abandonaţi de familiile, care nu au posibilităţile materiale să-i crească. Cei care se presupune că ar trebui să-i protejeze se fac de cele mai multe ori că nu văd ce se întâmplă, iar conducerea DGASPC Suceava tolerează toate aceste aspecte.
In dimineaţa de marţi, 19 mai, o elevă de la Centrul Scolar de Incluziune Suceava, instituţie cunoscută de suceveni sub numele de Scoala specială Burdujeni, a ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Suceava. Fata se afla în atelierul de croitorie al şcolii când a luat de pe un raft o sticlă de jumătate de litru cu petrol lampant şi a ingerat accidental din acesta. Profitând de faptul că dirigintele era ocupat cu alte eleve, probabil fata a fost curioasă să vadă ce gust are. Doar că această curiozitate era să o coste scump. Văzând că fata se simte rău şi acuză stări de greaţă, profesorul a însoţit-o la cabinetul medical al şcolii de unde a fost preluată de către un echipaj al Ambulanţei şi transportată la Spitalul Judeţean. Fata le-a povestit cadrelor medicale că vroia doar să vadă ce e în sticlă, dar pentru a acoperi incompetanţa cadrelor didactice care se presupune că ar trebui să supravegheze elevii, cei de la DGASPC au altă variantă. “Fata a încercat să se sinucidă, suferă foarte mult că mama sa nu o iubeşte. Femeia mai are doi copii, gemeni, dintr-o altă relaţie iar fata de 17 ani se simte neglijată. A făcut acest gest pentru a atrage atenţia mamei. Acest copil nu este la prima tentativă de suicid. A mai încercat să-şi ia viaţa în urmă cu patru ani, când a beneficiat de consiliere prohologică din partea noastră. Si de această dată va avea nevoie de consiliere”, ne-a declarat Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Suceava. Medicii care i-au acordat tratamentul de specialitate au diagnosticat-o cu ingestie accidentală cu petrol lampant şi au decis internarea ei la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean.
Tot din cauza neatenţiei pedagogilor care ar trebui să supravegheze elevii, un băiat de la Centrul Scolar Gura Humorului a ajuns direct pe masa de operaţie după ce a fost agresat de nişte colegi mai mari. Totul s-a petrecut în ziua de luni, 18 mai, în timpul unei recreaţii, după cum v-am relatat în numărul precedent al cotidianului “Obiectiv”. Copilul a fost diagnosticat cu traumatism cranio cerebral şi hematom epicranian.
Un alt caz, de această dată de o gravitate mult mai mare a fost cel petrecut la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut la Casa de Copii “Pâinea Vieţii” din Broşteni. Pe data de 23 octombrie 2014, un grup de elevi de la Casa de Copii “Pâinea Vieţii” din oraşul Broşteni a fost luat de către o angajată, Cristina Ionescu, acasă la ea, unde i-a pus să culeagă nuci. Se pare că s-a rupt o creangă a unui copac, iar A. V. a căzut de la o înălţime de aproximativ doi metri, lovitura fiind atât de puternică încât copilul nu a mai putut să se mişte, rămânând ţintuit la pământ. Copilul a fost supus unor intervenţii chirurgicale într-o clinică din Bucureşti dar medicii sunt foarte pesimişti în ceea ce priveşte şansele băiatului de a mai merge. Deşi a ieşit la iveală că această Casa privată de copii “Pâinea Vieţii” are în grijă un număr de 70 de copii, fără a avea însă documentaţia necesară în acest sens, nimeni nu a făcut nimic. Ajuns la Spitalul Judeţean Suceava, imediat după accident, băiatul în vârstă de 11 ani care a fost folosit la muncile agricole de către angajaţii centrului, le-a povestit printre lacrimi cadrelor medicale: “e bine, ne dă de mâncare dar e prea multă muncă, ne pune la treabă”. Centrul privat din Broşteni instituţionalizează 70 de minori dintre care doar 21 sunt din judeţul Suceava. Din acte reiese că aici stau în cursul zilei 11 copii care primesc o masă caldă şi beneficiază de o cameră unde îşi pot face temele pentru următoarea zi şi nicidecum 70 de copii care sunt sub supravegherea personalului 24 de ore pe zi.
Deşi această instituţie apare în acte ca un centru de zi pentru cazurile sociale din zonă, nimeni nu a făcut nimic pentru a împiedica personalul de acolo să folosească în interese proprii copiii bătuţi de soartă. Se pare că anchetele începute cu mult tam-tam la Broşteni în octombrie anul trecut, nu s-au finalizat nici până astăzi, după mai bine de jumătate de an. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Primarul Lungu: A fost semnat contractul pentru noua autobază destinată transportului metropolitan

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat, marți dimineață, că a fost semnat contractul de …