Monday , April 29 2024

Candidatul Sloveniei pentru functia de comisar european, respins de PE

PE

Parlamentul European a facut ajustari, miercuri seara, viitoarei Comisii Europene al lui Jean-Claude Juncker, respingand candidatura reprezentantei Sloveniei, Alenka Bratusek, dar pastrand echilibrul politic prin aprobarea candidaturilor conservatorului spaniol Miguel Arias Canete si a socialistului francez Pierre Moscovici, scrie AFP.
Pentru a asigura investirea echipei sale in urma votului in plenul PE programat la Strasbourg in 22 octombrie, presedintele ales al executivului european, Jean-Claude Juncker, va trebui sa faca unele ajustari de oameni si portofolii. Dar scenariul catastrofal de incalcare a acordului de coalitie intre dreapta si socialistii PEE a fost evitat, comenteaza sursa citata.
Victima colaterala a pastrarii acestui echilibru a fost Alenka Bratusek a carei candidatura pentru Comisia Europeana a fost respinsa cu o larga majoritate. Numita vice-presedinte al portofoliului Energiei, ea a platit scump pentru ca nu a convins de abilitatile sale in timpul audierilor.
Premierul sloven Miro Cerar a declarat ca Slovenia va propune un nou candidat “in doua – trei zile”.
In schimb, aflat in centrul unui scandal din cauza unor presupuse legaturi pe care le-ar avea cu industria petroliera, candidatul spaniol pentru portofoliul Climei si Energiei a reusit sa obtina un raspuns pozitiv, datorita sprijinului ferm al PPE, familia sa politica (dreapta), care a smuls voturile socialiste.
Balanta a fost echilibrata prin aprobarea candidaturii socialistului francez Pierre Moscovici, propus pentru Afaceri Economice.

Vezi si

UDMR, pe prima poziție pe buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare

UDMR se va afla pe prima poziție a buletinului de vot la alegerile europarlamentare, iar …