Juncker: E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Ce spune de aderarea la euro

13/09/17 ora:12:21pm

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, in cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, ca Romania si Bulgaria trebuie acceptate cat mai rapid in spatiul de libera circulatie Schengen.

juncker1“Este timpul sa aducem Romania si Bulgaria in zona Schengen. Si Croatia trebuie adusa in Schengen, dupa ce indeplineste conditiile tehnice.

Croatia merita calitatea de membru deplin, daca vrem ca UE sa ne uneasca continentul, mai degraba decat sa il imparta. Trebuie sa mentinem o perspectiva credibila pentru deschidere catre tarile din Balcanii de Vest. UE va avea mai mult de 27 de state membre”, a spus Juncker.

Presedintele Comisiei Europene le-a cerut statelor din Europa, in special celor din estul continentului, sa se uneasca, ceea ce ar putea fi un avertisment direct catre tari precum Polonia si Ungaria.

“Europa se intinde din Spania catre Bulgaria. Europa trebuie sa respire cu ambii plamani: plamanul estic si plamanul vestic. Altfel, continentul nostru se va sufoca”, a spus Juncker.

Jean-Claude Juncker a laudat zona euro si sustine ca o piata unica puternica este calea catre o Uniune Europeana mai puternica.

“Toate statele membre, cu exceptia a doua, sunt obligate sa adere la zona euro. Aceste state membre au nevoie de sprijinul unui instrument de aderare la zona euro. Europa trebuie sa poata lua decizii mai rapid si mai eficient. Trebuie sa vedem o uniune economica si monetara mai agila.

Zona euro este mai rezistenta la socuri decat in urma cu cativa ani. Avem nevoie de un minister european al Economiei si al Finantelor… pentru a promova reformele structurale in statele noastre membre”, a mai declarat Juncker.

ziare.com