Saturday , April 27 2024

Dr. Paziuc: Este nevoie de echipe mobile de monitorizare pentru a preveni cazuri tip Oliver Stan

paziuc


Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, dr. Alexandru Paziuc (foto), a declarat, joi, că pentru prevenirea unor cazuri de tip Oliver Stan ar trebui să funcţioneze servicii comunitare de evaluare şi monitorizare a persoanelor cu dizabilităţi, după modelul din Câmpulung Moldovenesc.
Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România (APSRO) a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la Câmpulung Moldovenesc, că un caz de genul Oliver Stan ar putea fi evitat dacă mai mulţi factori din comunitate s-ar fi implicat.
Medicul a spus că un astfel de caz ar fi putut fi evitat dacă astfel de servicii comunitare de evaluare şi monitorizare a persoanelor cu dizabilităţi psihice ar fi existat, acest lucru însemnând “legături cu medicul de familie, cu asistentul social de primărie, cu asistentul comunitar şi familia respectivă”.
“Comunitatea, prin instituţiile pe care le are, ar fi trebuit să aibă în vedere prezenţa în comunitate a unei astfel de persoane”, a spus preşedintele APSRO.
El a arătat că este convins că la ieşirea din spital serviciile medicale, respectiv Spitalul de Psihiatrie, şi-au făcut datoria: “Au pus un diagnostic, au făcut o schemă terapeutică. Legislaţia actuală permite accesul la acest tratament, în sensul că e medicaţie gratuită sau compensată, medicaţie pe care sunt convins că persoana respectivă putea să o ridice de oriunde, dar neexistând servicii care să evalueze şi să monitorizeze situaţia persoanei, sigur că nu s-a putut preveni un astfel de eveniment nedorit”.
Medicul consideră că din cauza unei astfel de situaţii nu trebuie blamate o întreagă echipă de profesionişti şi activitatea acestora, “efortul pe care îl fac aceştia de a trata, depista şi ajuta persoane cu dizabilităţi în condiţiile actuale”.
“Sunt disfuncţionalităţi ale sistemului şi atunci când sistemul are disfuncţionalităţi trebuie să se aştepte ca şi astfel de situaţii să se poată întâmpla”, a mai declarat Paziuc.
El a subliniat că la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc funcţionează o echipă mobilă care are parteneriate cu 12 primării şi care se deplasează la pacienţii cu probleme aflaţi în evidenţă.
Echipa evaluează modul în care pacientul se integrează în comunitate, în familie, cum îşi ia tratamentul în fiecare zi şi care este comportamentul şi atitudinea sa faţă de vecini, faţă de membrii familiei, faţă de ceilalţi membri ai comunităţii. De asemenea, echipa vorbeşte atât cu persoana luată în evidenţă, cât şi cu vecinii acestuia, cu şeful postului de poliţie, cu reprezentanţii primăriei.
“De exemplu, tablourile care au fost prezentate, locul în care trăia sau cum trăia, cum se îngrijeşte, cum îşi ţine hainele, cu îşi ţine părul, sunt elemente care pe noi ne ajută foarte mult să vedem care este situaţia la un moment dat. (…) Aceste elemente care ţin de monitorizare şi evaluare neexistând, au permis ca o persoană să evite şi tratamentul şi serviciile care există, cabinetul medicului de familie, să ajungă să se decompeseze şi să gândească în mod patologic şi să se îndrepte împotriva societăţii”, a mai spus medicul psihiatru, care a precizat că ceea ce s-a întâmplat este un răspuns al unei persoane care nu se simte destul suportată şi ajutată pe fondul unor tulburări.
Asociaţia de Psihiatrie Socială din România organizează în această săptămână, la Câmpulung Moldovenesc, şcoala de vară şi Conferinţa de Psihiatrie Comunitară şi Reabilitare Psihosocială cu tema “Reabilitarea psihosocială între viziune şi realizare”.
Stan a ameninţat că aruncă în aer un amfiteatru plin
Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din Iaşi, a fost reţinut, în noaptea de luni spre marţi, pentru acte de terorism.
Luni dimineaţă, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi din anul al patrulea ce susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.
Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.
Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare. Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi.
Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat pentru Mediafax că bărbatul are schizofrenie paranoidă şi a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 şi 2013, ultima dată în perioada 14 martie – 1 aprilie.
Oliver Stan a fost dus, marţi seară, la Spitalul de Psihiatrie “Socola” din Iaşi, fiind transferat din arestul Poliţiei ieşene, urmând să fie supus unei expertize psihiatrice.
Surse medicale au declarat că bărbatul le-a spus medicilor că a găsit bomba într-o pădure din judeţul Suceava, în apropierea comunei Cârlibaba, şi că iniţial a vrut să o detoneze în această localitate. t
 

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …