Saturday , July 20 2024

Shakira a ajuns la o înțelegere cu porocurorii în procesul de evaziune fiscală din Spania

Cântăreața columbiană Shakira a ajuns, luni, la o înțelegere cu procuratura pentru a evita un proces în legătură cu acuzațiile de evaziune fiscală de 14,5 milioane de euro din impozitul pe venit în Spania, între 2012 și 2014. Ca parte a înțelegerii care pune capăt procesului, acuzarea de la Barcelona a schimbat pedeapsa cu închisoarea pentru cântăreață cu amenzi, a declarat judecătorul în timpul primei audieri a procesului, potrivit Reuters.

Artista columbiană, în vârstă de 46 de ani, a fost citată la ora 09:00 GMT la un tribunal din metropola catalană, unde a locuit ani de zile cu fostul fotbalist Gerard Piqué înainte de despărţirea lor foarte mediatizată de anul trecut.

Parchetul a acuzat-o pe Shakira că nu şi-a plătit impozitele în Spania în 2012, 2013 şi 2014, deşi, potrivit procurorului, a locuit în ţară mai mult de 183 de zile pe an în perioada respectivă, pragul peste care o persoană trebuie să fie considerată rezident fiscal. Procurorul a cerut o pedeapsă de opt ani şi două luni de închisoare şi o amendă de 23,8 milioane de euro.

Cântăreaţa neagă categoric aceste acuzaţii, iar avocaţii ei spun că, deşi artista a început o relaţie cu Piqué în 2011, nu a încetat niciodată să călătorească în lume datorită carierei sale.

Shakira susţine că s-a stabilit definitiv la Barcelona abia la sfârşitul anului 2014, înainte de a-şi transfera reşedinţa fiscală din Bahamas în Spania în 2015, chiar înainte de naşterea celui de-al doilea copil al său.

„Autorităţile fiscale au văzut că aveam o relaţie cu un cetăţean spaniol şi au început să saliveze”, a susţinut ea anul trecut într-un interviu acordat revistei ELLE. „Nu datorez nimic” fiscului „şi sunt sigură că am suficiente dovezi pentru a-mi susţine cazul şi pentru a mă asigura că instanţele de judecată se vor pronunţa în favoarea mea”, a declarat cântăreaţa, care a plătit deja 17,2 milioane de euro fiscului pentru a-şi regulariza situaţia.

În această vară, parchetul a lansat un alt dosar împotriva cântăreţei, care s-a mutat la Miami împreună cu copiii ei după ce s-a separat, pentru o altă evaziune fiscală, din 2018, estimată la şase milioane de euro. Procesul urmează să dureze până la jumătatea lunii decembrie, având aproape 120 de martori.

Pentru a susţine acuzarea, anchetatorii fiscali au disecat viaţa privată a vedetei, interogându-i vecinii, verificându-i conturile de pe reţelele de socializare, monitorizându-i cheltuielile în saloanele de coafură din Barcelona sau în clinica în care a fost tratată în oraş pentru sarcina sa în 2012/2013.

Acestea au fost „metode inacceptabile”, potrivit avocaţilor Shakirei, care au văzut numele ei apărând în „Pandora Papers”, o vastă anchetă jurnalistică publicată la sfârşitul anului 2021 şi care acuză câteva sute de celebrităţi că ar avea active ascunse în societăţi offshore.

În afară de Shakira, multe alte celebrităţi au avut probleme cu fiscul spaniol în ultimii ani, printre care fotbaliştii Cristiano Ronaldo şi Messi, care au fost condamnaţi la pedepse de mai puţin de doi ani de închisoare pe care nu au fost nevoiţi să le execute deoarece cazierul lor judiciar era curat.

Piqué, la rândul său, a fost condamnat în 2016 pentru evaziune fiscală legată de drepturile sale de imagine şi a fost obligat să restituie autorităţilor fiscale peste 2,1 milioane de euro.

foto: X/Shakira 1989

 

Vezi si

Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție pentru evaziune fiscală. Aducea haine de lux din Turcia fără să declare veniturile

Poliţiştii au făcut, joi, 18 iulie, șase percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală, printre cei …