Tuesday , April 30 2024

~N RASPAR – La disectie


Nea Mitic\ umbl\ cu ni[te scule printre m\runtaiele ex-boschetarului. Apoi brusc îi scoate inima. Mi-o arat\, r\sucind-o în mîn\ sub globul electric albicios.

Cînd cobor la subsol spre sala de disec]ie, îmi dau seama ce prostie am f\cut l\comindu-m\ la ou\ [i costi]\. O duhoare îngrozitoare de putrefac]ie [i fecale, pe care nici mirosul în]ep\tor de formol, nici un dezinfectant din lume n-o poate st\vili, îmi chirce[te deodat\ stomacul.
Nea Mitic\ – tot a[a cum îl [tiam: cu pîslari, cu fesul c\c\niu [i cu bundi]a pe dedesubtul halatului la fel de c\c\niu. A[ezat pe o mas\ din acelea pe care se pun mor]ii, înfuleca ni[te cîrna]i de oaie cu pîine [i ro[ii:
-A, domnu’ ziarist! Bine a]i venit pe la noi, îmi zice cu gura plin\. B\i, Relule, ia împinge pe \la la o parte [i f\ loc lu’ domnu’ ziarist.
„|la” se pare c\ e un mort întins pe o mas\ placat\ cu mozaic [i acoperit cu un cear[af murdar fluturat de ventilatorul astmatic din tavan. Relu, un pirpiriu cam tuciuriu, cu capul ca un ou de stru], care împingea cu un teu înspre canal apa cafenie de pe jos, las\ teul, se apropie [i începe s\ hî]îne mortul, încercînd s\-l dea mai la margine:
– ’Zda mamii lui, c\ greu îi! face pirpiriul.
– Las\, nea Mitic\, c\ stau în picioare.
Scot sticla de votc\ [i i-o ofer. M\ gîndesc c\ poate mi-a da [i mie un pahar, c\ci simt cum stomacul mi s-a ridicat în gît. Dar nea Mitic\ e la fel de subtil ca un cap în gur\. Se apuc\ s\ rîd\ ca proasta-n Hal\:
– H\-h\-h\\\! Nu vrei s\ stai lîng\ mort. }i-e fric\ de mort, ai?
– Nu mi-e fric\, dar… ori[icît.
– Nu trebuie s\-]i fie fric\ de mor]i. Mor]ii-s cei mai cumin]i oameni, mai cumin]i ca \ia vii. Mor]ii nu fur\, nu în[eal\, nu-]i dau în cap, nu curvesc. Unde-i pui, acolo stau, nu fug, nu te p\r\sesc. Uite, un mort i-ar trebui nevesti-mii: \sta s-ar ]ine de cas\. Nu s-ar duce dup\ ]ig\ri [i s-ar întoarce beat tocmai la miezul nop]ii. H\-h\-h\\\! Relule, tragi [i tu un gît?
Relu las\ bucuros teul:
– Trag, de ce s\ nu trag?
Cu un gest de expert d\ paharul peste cap. Pe urm\ nea Mitic\ îmi umple paharul ochi :
– Ia de ici, dom’ R\coare, c\ tot aceia microbi îs. H\-h\!
În votc\ [i pe buza paharului se v\d stelu]e de gr\sime. R\m\seser\ de la cîrna]ii lui nea Mitic\. Dar n-am ce face [i, cu toat\ grea]a, dau paharul iute peste cap.
– Nea Mitic\, n-ai primit un boschetar, unul a[a… ramolit?
– Un cer[etor? Da. L-au g\sit sub pasarel\.
– {i unde-i?
– P\i, uite, îi \la lîng\ care n-ai vrut s\ stai matale. Relu, m\nu[ile!
Nea Mitic\ se ridic\, arunc\ resturile de mîncare într-un co[ [i, înc\ molf\ind, î[i trage m\nu[ile de plastic. Dup\ aceea smulge cu un gest neglijent cear[aful de pe mortul care e t\iat, tran[at, spintecat, nu [tiu cum dracu’ se spune. M\ str\duiesc s\-mi ]in firea.
Nea Mitic\ umbl\ cu ni[te scule printre m\runtaiele ex-boschetarului. Apoi brusc îi scoate inima. Mi-o arat\, r\sucind-o în mîn\ sub globul electric albicios:
– Ce zici, domnu’ ziarist? Po]i s\ spui c\ inima asta a fost a unui om bogat sau a unui om s\rac? Nu po]i. A fost a unuia r\u sau a unuia pîinea lui Dumnezeu?
Trînte[te inima la loc [i porne[te iar s\ bîjbîie printre ma]e. Prins de inspira]ie, î[i continu\ discursul, iar Relu îi [terge respectuos din cînd în cînd ochii ro[ii [i nasul:
– Cui a apar]inut inima asta, a? Unui academician, unui ]igan sau unui sfînt? {tii? Nu [tii.
Relu se bag\ [i el:
– Uite eu, sînt ]igan, da? Donez sînge s\ mai cî[tig ni[te saiele, c\ am o cas\ de copii, da? {i sîngele meu de ]igan e bun [i pentru rom=ni, da? Vas\zic\, sîngele care circul\ prin vine…
Nea Mitic\ smîrcîie [i d\ s\ se [tearg\ la nas cu m\nu[a plin\ de sînge. Relu îi tamponeaz\ nasul [i fruntea ca unui chirurg înainte de incizia decisiv\.
– Uite ici, domnu’ ziarist – î[i continu\ perora]ia nea Mitic\. Borh\ile astea sînt ale coanei Ileana a lu’ Scornice[teanu sau ale maicii Tereza? Da’ ficatul \sta?
{i scoate din cadavrul h\cuit ficatul umflat [i spongios, a[a c\ g\sesc prilejul s\ întrerup cuget\rile lui nea Mitic\ pe tema vanitas vanitatum:
– Dup\ cum arat\, e mai degrab\ al unui be]ivan. Din cauza ficatului a murit?
– Nuuu! E drept, nu mai avea mult de tr\it cu ficatul \sta [i cu fuduliile astea (uite, vezi ce umflate-s, avea cancer, s\racu’), dar nu de asta a murit. Uite ici.
{i îmi arat\ o linie sub]ire, ro[-alb\strie, care înv\luie gîtul mortului.
– L-a strîns cineva de gît.
– Cu ce oare?
– C-o sîrm\. Ba înc\ era ruginit\, c\ uite, vezi, se v\d [i urme de rugin\.
În fine, plec.
– Mai pofti]i, domnu’ ziarist. V\ servesc oricînd. {i, dac\ o s\ ave]i nevoie, v\ servesc [i la finis: un formol, o cus\tur\ ceva, un machiaj postfinitum. Mitic\ Hrubaru, autopsier garantat.
„Finis, postfinitum!” – ia te uit\, dom’le! Se vede treaba c\ nea Mitic\ trage cu urechea la ce vorbesc doctorii, c\, sincer s\ fiu, nu mi-l pot închipui cu o carte în mîn\ decît cînd joac\ [eptic.
Radu P|RP|U}|

Not\: Fragmentul face parte din romanul în preg\tire Moartea vine pe Bahlui (nota autorului).

Vezi si

Expoziție cu lucrările participanților la concursul de caligrafie “Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”

În perioada 18 aprilie-23 mai 2024, Muzeul Național al Bucovinei organizează o expoziție cu lucrările …