Friday , April 26 2024

Fierăstrău cu lanț sau drujbă: tot ce trebuie să știi

Există o diferență între îngrijirea profesională și cea de hobby a fierăstrăului cu lanț, câțiva factori care sunt indispensabili atunci când vă alegeți aparatul. Bineînțeles, trebuie să cunoașteți mai multe despre acesta, despre lanț drujbă sau alte piese drujbă și cum se întrețin acestea.

Un fierăstrău cu lanț, denumit alternativ și drujbă, este un fierăstrău mecanic de mână, care taie cu un set de dinți atașați de un lanț rotativ care trece de-a lungul unei bare cu o canelură sau un ghidaj. Se folosește în activități precum tăierile arborilor, tăierea lemnului de foc și în stingerea incendiilor forestiere. Funcționarea sa poate fi pe benzină, electrică sau cu baterii. Motofierăstrăul pe benzină este cel mai comun, versatil și îl întâlnim în cele mai diverse locuri precum păduri, grădini, ferme etc.

Fierăstrău pe benzină: îngrijire și întreținere pentru uz profesional sau hobby

Fierăstrăul cu lanț, mai ales odată cu scăderea prețului de pe piață, a devenit accesibil și ieftin și a câștigat spațiu în gospodării și pentru asta e foarte bine să știi să te descurci cu acest echipament care este mult mai mult decât un instrument. La o drujbă, unele componente sunt esențiale, iar altele sunt obligatorii.

Fierăstrăul cu lanț poate fi utilizat pentru hobby sau profesional, poate fi scump sau ieftin, mare sau mic. Dar funcția sa principală nu se schimbă: tăierea ramurilor și copacilor. Pentru fiecare utilizare există un echipament ideal cu caracteristici specifice. Îngrijirea ferăstrăului cu lanț începe cu alegerea echipamentului , a caracteristicilor și a scopului acestuia. Distanțele mari de lucru sau multe ore de lucru necesită echipamente robuste și profesionale. Pe de altă parte, utilizarea ocazională sau hobby va duce la echipamente care sunt mai mici ca și capacitate și dimensiune.

Greutatea fierăstrăului cu lanț are o influență directă asupra utilizării, adică cu cât este mai mare, cu atât este mai greu și, eventual, cu atât este mai dificil să lucrezi pentru o perioadă lungă de timp. Avem concepția greșită că cu cât drujba este mai puternică, cu atât mai bine, dar de fapt puterea trebuie să fie legată de tipul de lucru.  Perioadele lungi de tăiere a copacilor necesită o mașină mai puternică, la fel ca și copacii mari. În cazul suprafețelor mici și/sau arborilor mici, drujbele mai puțin puternice sunt deja eficiente.

De ce să ții cont când alegi o drujbă?

Marca și modelul: atunci când identifici un brand pe piață, caută să vezi dacă au review-uri bune, dacă sunt de calitate, dacă au service sau asistență tehnică.

Piese drujbă: când vine vorba de piese drujbă, cum ar fi lanț drujbă, acestea pot fi o bătaie de cap. Este ideal să te interesezi că poți găsi ușor piese drujbă de schimb. În cazul unui lanț drujbă, acestea pot fi găste relativ ușor, dar sunt alte piese la care trebuie să fiți atenți.

Cum îngrijești un fierăstrău cu lanț

Din motive de siguranță, cei care nu sunt familiarizați cu funcționarea acestuia nu trebuie să îl folosească. Citiți și înțelegeți instrucțiunile din manual înainte de a-l utiliza pentru prima dată. Nu porniți niciodată motorul în locuri închise și neaerisite. În timpul funcționării, părțile de lucru ale mașinii se pot încălzi cu pericol de arsuri.

Înainte de a porni drujba, verifică montajul și starea componentelor acesteia. Asigură-te că există o zonă de evacuare. Asigură-te că utilizezi toate echipamentele de siguranță. Curentul de tăiere nu trebuie să fie în contact cu alte ramuri sau cu un obiect.

Ține mereu drujba cu ambele mâini în timpul utilizării. Ține toate părțile corpului departe de fierăstrăul cu lanț în timpul funcționării și oprește mereu motorul când lași drujba nesupravegheată. Transportă mereu fierăstrăul cu lanț cu motorul oprit și asigură-te că îl întreți conform manualului de instrucțiuni. De exemplu, un lanț drujbă trebuie periodic ascuțit sau chiar schimbat. Indiferent de tipul de drujbă pe care îl alegi, aceste sfaturi se aplică în orice caz. Drujba trebuie utilizată cu grijă și multă atenție.

Vezi si

Expoziție cu lucrările participanților la concursul de caligrafie “Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”

În perioada 18 aprilie-23 mai 2024, Muzeul Național al Bucovinei organizează o expoziție cu lucrările …