Friday , April 26 2024

6 sfaturi de care să ții cont când alegi un televizor

În orice casă există cel puțin un televizor. Fie că îl folosești pentru a urmări posturi TV, pentru gaming, pentru a urmări seriale sau conținut online, nu e ușor să te hotărăști în favoarea unui model, mai ales când există atâtea pe piață. Cu un research bun, însă, și dacă știi exact în ce scop îl vei folosi, lucrurile se simplifică.

Iată la ce trebuie să fii atent înainte de a-ți cumpăra un televizor.

  1. Dimensiunile

Înainte să începi căutarea, ia în calcul spațiul pe care îl va ocupa televizorul: măsoară-l și ține cont și de faptul că pentru sănătatea vederii tale este important să stai la o distanță relativ mare față de TV. De exemplu, dacă diagonala lui este de un metru, trebuie să te așezi la o distanță de 1,5-2,5 metri. Dacă încăperea în care vei amplasa televizorul este una mică, este mai potrivită o diagonală de 55-60 cm, iar pentru o cameră mai mare, un living, de exemplu, sunt perfecte cele care au diagonale de 80-81 cm sau de 117-152 cm, dacă spațiul este unul foarte mare.

  1. Tipul de ecran

Aici există două categorii: televizoare LCD/LED și OLED. Ambele folosesc tehnologia LED pentru iluminare, diferența constă în modul în care o fac: LCD/LED oferă o imagine mai clară și un control mai natural al luminii, pe când OLED mizează pe un contrast mai ridicat și pe un unghi mai bun de vizualizare. O altă diferență este dată și de consumul de energie: OLED consumă mai puțin. Ce mai este de notat aici: OLED are un preț mai ridicat decât LCD/LED.

  1. Rezoluția ecranului

Rezoluția, la fel ca și în cazul altor dispozitive (laptop, tabletă, telefon etc.) se referă la numărul de pixeli, care oferă claritatea imaginii. Ce trebuie să reții, nu doar pentru alegerea unui televizor, ci în general, pentru orice tip de dispozitiv care are un ecran este că numărul pixelilor trebuie să fie cât mai mare pentru o claritate cât mai bună. Aici depinde de dimensiunea pe care o alegi pentru televizotul tău: dacă vrei un televizor mai mic, se recomandă o rezoluție de 1080 de pixeli, pentru un model HD, iar dacă ecranul este mai mare, atunci televizoarele 4K sau Ultra HD sunt mai potrivite.

  1. Smart sau nu?

Dacă vrei să folosești televizorul și pentru altfel de funcționalități, în afara celor de bază, adică vizionarea de programe TV, atunci îți recomandăm să achiziționezi un televizor Smart. Tehnologia îți pune la dispoziție navigarea pe internet, de la conectarea cu platforme pe care poți vizualiza seriale, la accesarea aplicațiilor pentru muzică și alte tipuri de conținut audio online. Unele televizoare sunt prevăzute chiar cu sistem Android, care îți permite să vizualizezi ecranul telefonului tău direct pe ecranul televizorului.

  1. HDR

HDR este acronimul pentru High Dynamic Range și se referă la calitatea imaginii. Dacă vrei să vezi pe ecranul televizorului tău detalii, contraste și imagini vii, cât mai apropiate de realitate, atunci ar trebui să incluzi și tehnologia HDR în checklist.

  1. Bugetul

Ultimul, dar nu cel din urmă, criteriu pe care trebuie să îl iei în calcul este bugetul. Îl poți stabili în funcție de tipul de televizor pe care urmează să îl achiziționezi, dar și în funcție de rezistența în timp. Astfel, dacă vrei să cumperi un televizor mic, pentru bucătărie, de exemplu, nu trebuie să te orientezi către un produs extrem de scump și care să aibă toate funcționalitățile de ultimă generație, întrucât dispui de un spațiu mai mic, poate, și nu îl utilizezi la fel de mult cum ai utiliza un smart TV. Dacă, dimpotrivă, vrei un TV pentru dormitor sau pentru living, ia în considerare o diganonală mai mare, versatilitatea întrebuințării și un buget mai mare. Gândește-te și la faptul că nu îl schimbi frecvent, ci o dată la câțiva ani și atunci o investiție mai mare este mai avantajoasă pe termen lung.

Dacă ai nevoie de puțin ajutor în ceea ce privește brandul pe care îl ai de ales, verifică ofertele la televizoarele din gama tv Philips, Samsung și LG.

Vezi si

Expoziție cu lucrările participanților la concursul de caligrafie “Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”

În perioada 18 aprilie-23 mai 2024, Muzeul Național al Bucovinei organizează o expoziție cu lucrările …