Wednesday , May 15 2024

Zeci de șoferi băuți sau drogați, depistați de polițiști în acest weekend pe șoselele Sucevei

Și în acest weekend, polițiștii din cadrul IPJ Suceava desfășoară o amplă acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Acțiunea are atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri,cât și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare. Activitățile sunt asociate Acțiunii Blocada și au ca scop creșterea gradului de siguranță publică la nivelul județului Suceava.  Acțiunea se desfășoară pe întreg teritoriul județului, având atât obiectivul de depistare a conducătorilor auto care aleg să conducă sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și obiectivul preventiv, de a transmite participanților la trafic să conștientizeze pericolul la care se expun prin consumul de alcool sau droguri.

În cadrul activităților desfăşurate de polițiștii rutieri sunt utilizate toate aparatele etilotest, etilometru și DrugTest din dotarea IPJ Suceava. Până duminică dup-amiază, în cadrul acțiunii, peste 500 de șoferi au fost testați cu aparatele drugtest și etilotest. Urmare a măsurilor dispuse și a prezenței proactive în teren a polițiștilor, până la acest moment, pe perioada weekendului nu s-au înregistrat evenimente rutiere grave.

Din păcate însă, și în aceste zile au fost identificați mai mulți șoferi care au consumat alcool sau droguri și s-au urcat la volan, fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanțelor interzise”.

Astfel, sâmbătă, în jurul orei 11:50,  pe strada Unirii din municipiul Vatra Dornei, polițiștii au  oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat din localitate, care a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. Întrucât existau suspiciuni cu privire la comportamentul acestuia, s-a procedat la testarea cu aparatul drugtest, în urma testării au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive (rezultatul testului fiind ,,Pozitiv” pentru substanța „Benzodiazepines”).

Tot sâmbătă, la ora 22.20, pe b-dul George Enescu din Suceava a fost oprit autoturismul condus de către un tânăr de 19 ani din municipiul Suceava.  În urma testării cu aparatul drugtest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive (pozitiv pentru THC-5).

Vineri seara, la ora 20.00,  pe DN 17, în localitatea Frasin,  polițiștii l-au depistat în trafic pe un bărbat de 34 ani, din orașul Flămânzi, județiul Botoșani, care a fost înregistrat cu aparatul radar conducând autoturismul cu viteză peste limita legală. Conducătorul auto a fost amendat pentru depășirea vitezei,   iar în urma testării cu aparatul drugtest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive (pozitiv pentru MET – Metamfetamină).

De asemenea, în noaptea devineri spre sâmbătă, în jurul orei 00:50,  pe str. Calea Bucovinei, de pe raza mun. Câmpulung Moldovenesc, polițiștii au oprit autoturismul condus de un bărbat

de 23 de ani din Pojorâta.  Acestuia i s-a solicitat să efectueze un test cu aparatul drugtest, însă acesta nu a fost de acord cu această procedură. Șoferul a fost condus la sediul Spitalului mun. C-lung Moldovenesc, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge și urină.

Menționăm că în cazul în care testarea cu aparatul drugtest indică valoare pozitivă la o substanță, acest lucru nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducători auto fiind conduși la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

 În continuare, o mulțime de bețivi pe șoselele din județ

Sâmbătă, în jurul orei 16:20, pe raza satului/com. Ciprian Porumbescu, jud. Suceava în cadrul acțiunii de tip BLITZ, au oprit autoturismul condus de către un bărbat din  Drăgoiești. Deoarece șoferul emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest și a rezultat o valoare de 0,59 mg/l aclool pur în aerul expirat. Tot în urma controlului efectuat s-a constat și faptul că ITP-ul autoturismului condus de era expirat, șoferul fiind sancționat contravențional și aplicându-se măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01:35, pe Drumul Comunal 77 din satul Cotârgași, de pe raza orașului Broșteni, polițiștii au oprit un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 28 ani din satul Soci, comuna Borca, județul Neamț. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,54 mg/litru alcool pur în aerul expirat.

Tot în data de 11 noiembrie, în jurul orei 00.30, un tânăr în vârstă de 18 ani din Șcheia, a condus un autoturism pe DN 17, având direcția de deplasare dinspre  Șcheia spre Stroiești, iar la un moment dat a pierdut controlul mașinii, părăsind partea carosabilă și intrând în coliziune cu un șant betonat de acumulare a apelor pluviale.  Tânărul a fost rănit ușor, iar în urma testării a reieșit că acea  0,91 m/l alcool pur în aerul expirat.

Vineri seara, în jurul orelor 22.50, pe bvd. George Enescu din mun. Suceava, polițiștii au oprit un autoturism care circula dinspre str. Universității spre str. Calea Obcinilor.  La volanul autovehiculului se afla un bărbat de 49 de ani din municipiul Suceava și deoarece emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilometru rezultatul fiind de 0,99 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

În toate aceste cazuri polițiștii au întocmit dosare penale  sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, faptă prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal.

Atenție! Legea a fost modificată: Șoferul aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane va fi pedepsit cu închisoarea!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

 

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

 

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

             

Vezi si

Peste o tonă de detergent contrafăcut, confiscată din Bazar și din magazine din Suceava

Marți, 15 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – IPJ …

One comment

  1. Doua zici?
    O componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri,cât și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare.
    Dar cu componenta aia in care se lupta cu drogurile se prind traficantii ce se aude? Sau aia e sursa majora de spaga si influenta si se lasa sub radar. Sau cum?