Saturday , February 4 2023

”Vrem la școală!”. Proteste ale elevilor și părinților la Voitinel și Volovăț. La Marginea au fost chemați jandarmii pentru calmarea spiritelor

In a doua zi de la redeschiderea școlilor, după vacanța de două săptămâni, au avut loc noi proteste, de data aceasta la Voitinel și Volovăț. Ieri dimineață, în fața Şcolii Gimnaziale Voitinel s-au adunat zeci de elevi, însoțiți de părinți, care au scandat ”Vrem la școală!” minute în șir. In paralel, la Şcoala Gimnazială ”Dr. Simion și Metzia Hîj” Volovăț a avut loc un alt protest, cu aceleași nemulțumiri. Elevi și părinți s-au adunat în curtea unității de învățământ și au strigat că vor la școală și că nu vor să facă școală online. Și protestul de la Marginea a fost reluat marți, după cum anunțaseră părinții participanți cu o zi înainte, însă calmul și răbdarea lor s-au pierdut în cursul zilei de ieri, fiind necesară intervenția jandarmilor pentru a liniști spiritele .

Decizia autorităților de a impune un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului unităților de învățământ pentru a se putea relua cursurile cu prezență fizică a nemulțumit foarte multă lume, atât părinți, elevi, cât și cadre didactice. În a doua zi de la redeschiderea școlilor, după vacanța de două săptămâni, au avut loc noi proteste, de data aceasta la Voitinel și Volovăț.

Ieri dimineață, în fața Şcolii Gimnaziale Voitinel, s-au adunat zeci de elevi, însoțiți de părinți, care au scandat ”Vrem la școală!” câteva minute în șir. Copiii aveau pancarte cu mesaje, printre care ”Vrem să învățăm, nu să hibernăm!”, ”Vrem la școală!”, ”Învățământul e un drept constituțional!”. Potrivit datelor primite de Inspectoratul școlar Județean Suceava la finalul săptămânii trecute, la Şcoala Gimnazială Voitinel 27,87% din personalul unității este vaccinat.

În paralel, la Şcoala Gimnazială ”Dr. Simion și Metzia Hîj” Volovăț a avut loc un alt protest, cu aceleași nemulțumiri. Elevi și părinți s-au adunat în curtea unității de învățământ și au strigat că vor la școală și că nu vor să facă școală online. ”Eu nu pot să îi determin pe colegii mei să se vaccineze astfel încât să ajungem la un procent de 60%. Eu cred că trebuie să fim uniți, astfel încât de luni să putem veni să facem învățământ față în față”, a transmis directorul școlii din Volovăț, unde rata de vaccinare în rândul angajaților este de 29,41%.

Amintim că luni, în prima zi de școală după vacanța forțată, a avut loc un protest la Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, la care au participat elevi, părinți, profesori, dar și directorul unității și primarul comunei Marginea. În toate cele trei cazuri, protestatarii au susținut că nu sunt de acord ca prezența fizică a elevilor la cursuri să fie condiționată de vaccinarea personalului din școală.

Sindicaliștii suceveni au semnale că zilele următoare vor avea loc noi proteste

Protestul de la Marginea a fost reluat marți, după cum anunțaseră părinții participanți cu o zi înainte, însă calmul și răbdarea lor s-au pierdut în cursul zilei de ieri, fiind necesară intervenția jandarmilor pentru a liniști spiritele. Nervii părinților prezenți la protest au fost întinși la maxim când li s-a cerut să trimită în unitatea de învățământ câțiva reprezentanți pentru a discuta cu inspectorul școlar zonal, prezent la Marginea la cererea lor. Ei au vrut să iasă inspectorul afară, să fie auzit de toți, iar de aici nemulțumirile lor au luat amploare. ”S-au încins spiritele, au fost câțiva părinți mai vocali, însă li s-a explicat că săptămâna aceasta nu se poate schimba nimic. Vom vedea dacă va fi aprobată propunerea Ministerului Educației de a se relua cursurile cu prezență fizică în localitățile unde incidența este sub 3 la mie”, a explicat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Sindicaliștii suceveni au transmis, în cursul zilei de luni, că protestele acestea sunt cât se poate de justificate și că vor mai apare și altele zilele acestea. ”Apar situații discriminatorii în care elevii unei școli desfășoară cursuri în format fizic, iar elevii unei alte școli din aceiași unitate administrativ-teritorială desfășoară activitate în mediul online. Totodată sunt colegi care au trecut prin boală și nu au depășit limita celor 180 de zile de la depistarea infectării și ne întrebăm, de ce aceștia sunt ignorați atunci când se fac statistici? În aceste condiții, protestul părinților și al elevilor de la Liceul Tehnologic Marginea și de la Şcoala Gimnazială Milișăuți sunt cât se poate de justificate și atragem atenția că avem semnale că astfel de proteste vor apare în zilele următoare și în alte comunități. Este foarte important să fim uniți cu toții indiferent că suntem părinți, elevi sau profesori pentru a determina guvernanții să renunțe la această măsură discreționară și ineficientă. Trebuie să se reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați. Considerăm că singurul criteriu care trebuie să decidă reluarea cursurilor în format fizic este rata de incidență la nivelul localității”, a transmis Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, care a înregistrat în cursul zilei de ieri adresa cu nr. 19324/8.11.2021 la Instituția Prefectului – Județul Suceava, prin care a solicitat ca punctul de vedere al sindicaliștilor suceveni să fie transmis Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

Pe rețelele de socializare circulau ieri tot felul de informații cu privire la un nou protest, mai amplu, anunțat pentru ziua de azi, cu plecare din Bosanci și cu oprire la sediul Inspectoratului Şcolar Județean Suceava. Nemulțumirile celor care au inițiat acest protest sunt aceleași, renunțarea la criteriul ratei de vaccinare în rândul personalului și reluarea cursurilor cu prezență fizică.

În această săptămână se desfășoară cursuri cu prezență fizică doar în unitățile de învățământ în care rata de vaccinare a personalului angajat este de minimum 60%. (Oana NUȚU)

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …

2 comments

  1. Mergeți la vaccin și apoi la școală!

  2. Dreptul de a protesta e indiscutabil.
    Dar si OBLIGATIA de a respecta LEGEA e indiscutabila!
    Vedeti in poze, foarte multe persoane fara masca. Ce sa mai vorbim de distantare?
    De ce nu sunt AMENDATE? Organizatorii sa fie SUPRA AMENDATI! Noi, privatii suntem verificati la sange, iar astia, freaca menta si din cauza lor economia merge cum merge, fiind aplicate restrictii (pentru unii). Sau poate au fost? Nu trebuie ca o minoritate manipulata de antivaccinisti sa face ce vrea!
    De cand au devenit sindicalisti specialisti?