Wednesday , February 1 2023

”Vrem la școală!”. Elevi și părinți din Voitinel și Volovăț au protestat azi pentru reluarea cursurilor cu prezență fizică (VIDEO)

Marti dimineața, în fața Școlii Gimnaziale Voitinel, s-au adunat zeci de elevi, însoțiți de părinți, care au scandat ”Vrem la școală!” preț de câteva minute bune. Copiii aveau pancarte cu mesaje, printre care ”Vrem să învățăm, nu să hibernăm!”, ”Vrem la școală!”, ”Învățământul e un drept constituțional!”. În paralel, la Școala Gimnazială ”Dr. Simion și Metzia Hîj” Volovăț a avut loc un alt protest, cu aceleași nemulțumiri. Elevi și părinți s-au adunat în curtea unității de învățământ și au strigat că vor la școală și că nu vor să facă școală online.

Decizia autorităților de a impune un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului unităților de învățământ pentru a se putea relua cursurile cu prezență fizică a nemulțumit foarte multă lume, atât părinți, elevi, cât și cadre didactice. În a doua zi de la redeschiderea școlilor, după vacanța de două săptămâni, au avut loc noi proteste, de data aceasta la Voitinel și Volovăț.

Dimineața, în fața Școlii Gimnaziale Voitinel, s-au adunat zeci de elevi, însoțiți de părinți, care au scandat ”Vrem la școală!” preț de câteva minute bune. Copiii aveau pancarte cu mesaje, printre care ”Vrem să învățăm, nu să hibernăm!”, ”Vrem la școală!”, ”Învățământul e un drept constituțional!”. Potrivit datelor primite de Inspectoratul Școlar Județean Suceava la finalul săptămânii trecute, la Școala Gimnazială Voitinel 27,87% din personalul unității este vaccinat.

În paralel, la Școala Gimnazială ”Dr. Simion și Metzia Hîj” Volovăț a avut loc un alt protest, cu aceleași nemulțumiri. Elevi și părinți s-au adunat în curtea unității de învățământ și au strigat că vor la școală și că nu vor să facă școală online. ”Eu nu pot să îi determin pe colegii mei să se vaccineze astfel încât să ajungem la un procent de 60%. Eu cred că trebuie să fim uniți, astfel încât de luni să putem veni să facem învățământ față în față”, a transmis directorul școlii din Volovăț, unde rata de vaccinare în rândul angajaților este de 29,41%.

Amintim că luni, în prima zi de școală după vacanța forțată, a avut loc un protest la Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, la care au participat elevi, părinți, profesori, dar și directorul unității și primarul comunei Marginea. În ambele cazuri, protestatarii au susținut că nu sunt de acord ca prezenţa fizică a elevilor la cursuri să fie condiţionată de vaccinarea personalului din școală.

Sindicaliștii suceveni au transmis, în cursul zilei de ieri, că proteste au fost și la Milișăuți, deși șeful IȘJ Suceava susține că doar la Marginea a avut loc un protest luni, iar din partea părinților și profesorilor din Milișăuți și Stroiești au fost transmise nemulțumiri legate de impunerea ratei de vaccinare de minimum 60% pentru reluarea cursurilor în formă fizică și că s-au purtat discuții în acest sens.

”Apar situații discriminatorii în care elevii unei școli desfășoară cursuri în format fizic, iar elevii unei alte școli din aceiași unitate administrativ-teritorială desfășoară activitate în mediul online. Totodată sunt colegi care au trecut prin boală și nu au depășit limita celor 180 de zile de la depistarea infectării și ne întrebăm, de ce aceștia sunt ignorați atunci când se fac statistici? În aceste condiții, protestul părinților și al elevilor de la Liceul Tehnologic Marginea și de la Școala Gimnazială Milișăuți sunt cât se poate de justificate și atragem atenția că avem semnale că astfel de proteste vor apare în zilele următoare și în alte comunități. Este foarte important să fim uniți cu toții indiferent că suntem părinți, elevi sau profesori pentru a determina guvernanții să renunțe la această măsură discreționară și ineficientă. Trebuie să se reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați. Considerăm că singurul criteriu care trebuie să decidă reluarea cursurilor în format fizic este rata de incidență la nivelul localității”, a transmis Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, care a înregistrat în cursul zilei de ieri adresa cu nr. 19324/8.11.2021 la Instituția Prefectului – Județul Suceava, prin care a solicitat ca punctul de vedere al sindicaliștilor suceveni să fie transmis Ministerului Educației și Ministerului Sănătății..

În această săptămână se desfășoară cursuri cu prezență fizică doar în unitățile de învățământ în care rata de vaccinare a personalului angajat este de minimum 60%. (Oana NUȚU)

Vezi si

”Spune NU cariilor!”, campanie de igienă orală derulată în 94 unități de învățământ, la inițiativa Grădiniței ”Țăndărică” Suceava

”Scopul campaniei a fost îndeplinit cu succes prin intermediul numeroaselor activități desfășurate prin mijloace de …

One comment

  1. Vaccinați va și mergeți la școală!!!!Cine nu va lăsa?Treci la vaccin că ai avut timp.Sunteti cei mai indisciplinați În zona Radautiului,cei mai incalcatori de lege de pe vremea lui Ceaușescu,cei mai obraznici și hoțomani.La trecut țigări pe fâșie va convine,la permise,dar când să respectați legea nu va place!