Friday , April 26 2024

Taxa de însoțitor de la Spitalul Județean va fi redusă din această lună

O Ordonață de Guvern obligă conducerea Spitalului Județean să reducă taxa de însoțitor de la 70 de lei, la 26 de lei, pe zi . OBIECTIV a semnalat faptul că Spitalul sucevean avea una dintre cele mai mari taxe de însoțitor din țară.

 După ce cotidianul ”Obiectiv” a semnalat faptul că Spitalul Județean Suceava are cea mai mare taxă de însoțitor din țară, se pare că situația a fost reglementată, prin lege, la nivel național.

Astfel, la sfârșitul lunii august, a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța numărul 18, care prin articolul 26, modifică articolul 233 al Legii 95 din 2006, privind reforma în domeniul sănătății astfel: ”Tariful serviciilor hoteliere pentru persoana ce însoțește copilul cu vârsta mai mare de trei ani internat într-un spital public, suportate de însoțitor, nu poate depăși dublul sumei reprezentând alocația de hrană specifică secției în care este internat copilul”. În aceste condiții, taxa de însoțitor la Spitalul Județean Suceava, pentru copiii mai mari de trei ani, nu poate depăși suma de 26 de ani, alocația de hrană în secția de Pediatrie fiind de 13 lei pe zi.  

După cum cotidianul ”Obiectiv” a semnalat încă din luna iunie, în secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Suceava sunt internați micuți singuri, pentru că părinții nu au bani să achite taxa de însoțitor. Multe mame aleg această variantă pentru că suma de 70 de lei pentru o singură zi de spitalizare a copilului depășește cu mult bugetul familiei.

Începând cu 1 decembrie 2018, însotitorii care se interneazã în spital împreunã cu bolnavii trebuie sã achite o taxă. Ea variazã în functie de spital si poate ajunge chiar si la 70 de lei pe zi. Acest lucru a stârnit nemultumiri, mai ales din partea părinților, care dacă nu au bani sunt nevoiți să-și lase copiii bolnavi singuri, pe patul de spital.

Taxa de însoțitor este plătită de către însoțitori ( părinți, aparținători legali ) ai copiilor cu vârsta de peste trei ani sau însoțitori ai persoanelor adulte , care solicită să rămână alături de pacienți pe parcursul spitalizării acestora. Nu se solicită plata taxei de însoțitor pentru aparținătorii copiilor sub trei ani și pentru însoțitorii persoanelor cu handicap, care necesită asistent personal. În contul acestei taxe, însoțitorul beneficiază de serviciile hoteliere și alimentația zilnică.

Spitalul Județean Suceava a avut până acum, una dintre cele mai mari taxe de însoțitor din  țară, dacă facem referire la faptul că la Spitalul Clinic de Urgență de Copii ”Grigore Alexandrescu” din București, taxa de însoțitor a fost actualizată în luna mai și este, în prezent, 25 de lei, iar la Suceava a fost majorată de la 55 de lei la 70 de lei.  (Cristina RUŞTI) 

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …

One comment

  1. Taxa de însoțitor care o plătești pt un copil de la 3 ani în sus, întrebarea este următoarea: De ce dacă sunt asigurat ca părinte trebuie sa plătesc o taxa în condiția în care împart același pat cu copilul meu, și vreau un nume de guvernant / ministru care și-ar lasa copilul de 3,4,5,6,7,8,9,10 sau 11 ani singur internat în spital? O alta întrebare , avem bătrâni care nu se pot misca fără ajutor, dormim pe scaun la patul lor și plătim spitalizarea, acea taxa de ce plătim taxa? Sa dormim pe scaun? Analize medicale plătite ca nu sunt fonduri, spitalizării plătite și totuși pt ce plătim asigurări medicale?