Thursday , August 5 2021

Taxa de însoțitor de la Spitalul Județean Suceava îi determină pe mulți părinți să-și lase copiii singuri în spital

Pentru o singură zi, părinții trebuie să plătească 70 de lei. Spitalul Județean Suceava are una dintre cele mai mari taxe de însoțitor din  țară, dacă facem referire la faptul că la Spitalul Clinic de Urgență de Copii ”Grigore Alexandrescu” din București taxa de însoțitor a fost actualizată în luna mai și este, în prezent, 25 de lei, iar la Suceava a fost majorată de la 55 de lei la 70 de lei, după cum a explicat medicul Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava  

În secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Suceava sunt internați micuți singuri, pentru că părinții nu au bani să achite taxa de însoțitor. Multe mame aleg această variantă pentru că suma de 70 de lei pentru o singură zi de spitalizare a copilului depășește cu mult bugetul familiei. ”A fost 55 de lei pe zi și acum recent, s-a mărit la 70 de lei. E foarte mult. Dacă cel mic este internat pentru zece zile, atunci părintele trebuie să achite 700 de lei. E foarte greu să plătești dar e și mai greu să-și lași copilul singur în spital”, a povestit Elena B. Din Suceava.

Părinții copiilor mai mari de trei ani plătesc în unele spitale din țară taxe foarte mari pentru cazare și masă, dacă vor să rămână cu ei internați. Sumele sunt între zece lei în cele mai multe unități spitalicești, 20-30 de lei în spitalele din Capitală și 70 de lei la Spitalul Județean Suceava, iar asta creează mari nemulțumiri în rândul părinților care nu-și pot lăsa copiii mici singuri în spital. Multe familii nu-și permit aceste sume pe perioade lungi de internare, mai ales, spun ei, că acestea nu se justifică, având în vedere condițiile în care stau în spitale. În unele cazuri, taxa se încasează anticipat.

Fiecare mamă care dorește să stea lângă copilul ei mai mare de trei ani, atunci când acesta este internat în Spitalul Județean Suceava trebuie să achite o taxă zilnică de 70 de lei, iar suma ar trebui să acopere micul dejun, prânzul și cina, dar și un pat separat. Însoțitorii copiilor plătesc 50 lei pe zi, astfel că după o săptămână de stat și dormit pe scaun, în saloane cu patru paturi, nota de plată este de 490 lei. Părinții cer ca Ministerul Sănătății să stabilească limite maxime pentru aceste taxe, dar și un set de proceduri privind condițiile de cazare și masă.

Începând cu 1 decembrie 2018, însotitorii care se interneazã în spital împreunã cu bolnavii trebuie sã achite o taxă. Ea variazã în functie de spital si poate ajunge chiar si la 70 de lei pe zi. Acest lucru a stârnit nemultumiri, mai ales din partea părinților, care dacă nu au bani sunt nevoiți să-și lase copiii bolnavi singuri, pe patul de spital.

Taxa de însoțitor va fi plătită de către însoțitori ( părinți, aparținători legali ) ai copiilor cu vârsta de peste trei ani sau însoțitori ai persoanelor adulte , care solicită să rămână alături de pacienți pe parcursul spitalizării acestora.

Nu se solicită plata taxei de însoțitor pentru aparținătorii copiilor sub trei ani și pentru însoțitorii persoanelor cu handicap, care necesită asistent personal. În contul acestei taxe, însoțitorul beneficiază de serviciile hoteliere și alimentația zilnică.

Spitalul Județean Suceava are una dintre cele mai mari taxe de însoțitor din  țară, dacă facem referire la faptul că la Spitalul Clinic de Urgență de Copii ”Grigore Alexandrescu” din București, taxa de însoțitor a fost actualizată în luna mai și este, în prezent, 25 de lei, iar la Suceava a fost majorată de la 55 de lei la 70 de lei, după cum a explicat medicul Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava. (Cristina RUŞTI)  

Vezi si

Aproape toată țara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de peste 100 km/h

Vijeliile puternice, cu rafale de peste 100 km/h și ploile torențiale cuprind aproape toată țara. …

One comment

  1. Nu au primit ordinul “de “de la președintele României și s-au gândit cum și în ce fel să se facă de rușine.Să se gândească în primul rând la copii.

    Poate justifica managerul spitalului cu au ajuns la așa prețuri de nedescris ?????????????????????