Thursday , August 5 2021

Nici anul acesta nu vor fi organizate concerte de Zilele Sucevei. Primarul speră să poată reprograma manifestările peste 2-3 luni

Primăria Municipiului Suceava nu a mai organizat nici în acest an manifestări ample de Zilele Sucevei – concerte, spectacole în aer liber cu artiști renumiți – din cauza ambiguităților referitoare la persoanele care pot să participe.

„La un moment dat am anunțat că vom primi doar vaccinați, și a fost un întreg șir de discuții”, a declarat Ion Lungu în cadrul conferinței de presă de miercuri, 23 iunie. În acest sens, Ion Lungu a dat ca exemplu o adresă transmisă de Avocatul Poporului – după ce într-o conferință de presă din luna mai a anunțat intenția sa ca la spectacole să fie primite doar persoane vaccinate anti-COVID-19 – prin care a fost atenționat că ar putea încălca Constituția, printre referiri fiind și „liberul acces la cultură”. „Noi nici n-am făcut ceva și deja eram acuzați”, a spus oarecum dezamăgit Ion Lungu.

Astfel, în 21 mai, Avocatul Poporului atrăgea atenția asupra incorectitudinii procedurii anunțate de primar cu privire la condiționarea accesului la spectacole în aer liber de vaccinarea anti-COVID-19 și asta deoarece dacă s-ar fi interzis prezența la evenimente a unor categorii de public s-ar fi intrat în conflict cu „normele constituționale care reglementează principiile egalității de drepturi și accesul la cultură”, dar și articole potrivit cărora „cetățenii sunt egali în fața legii și autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, iar accesul la cultură este gratuit și reglementat”.

Consecința a fost renunțarea, practic, pentru al doilea an consecutiv a susținerii financiare de la Primăria municipiului reședință de județ pentru manifestări de amploare destinate sărbătoririi Zilelor Sucevei. „Ca să faci un eveniment cât de cât frumos trebuie să aduci și niște artiști care costă câteva zeci de mii de euro. Nu poți să aduci artiști de zeci de mii de euro să cânte la un țarc cu 1000 de oameni sau 500 de oameni. Vă dați seama ce balamuc ar fi fost. Așteptăm să se lămurească lucrurile, să vedem ce se întâmplă și o să reprogramăm aceste spectacole”, a spus Lungu. Ca atare, am renunțat la aceste manifestări, dar nu neapărat ca urmare a adresei de la Avocatul Poporului”, a precizat Ion Lungu, adăugând că un interval probabil în care ar putea fi reprogramate manifestările ar fi luna septembrie. (D.P.)

 

Vezi si

Aproape toată țara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de peste 100 km/h

Vijeliile puternice, cu rafale de peste 100 km/h și ploile torențiale cuprind aproape toată țara. …