Saturday , April 27 2024

Milioane de euro pentru construcția unor noi școli în județ și reabilitarea altora

Cel mai bun proiect din județ  vizează o nouă unitate școlară în comuna Ipotești, acesta obținând 97 de puncte, poziția nr. 6 în lista celor 206 proiecte aprobate la nivel național. Tot o construcție nouă pentru învățământ se dorește și în comuna Moara, iar proiectul depus în acest sens a obținut 92 de puncte, locul 18 pe listă. Pe locul 32, cu 88 de puncte, se situează proiectul ce vizează construirea unui corp nou pentru Şcoala Gimnazială ”Dr. Simion și Metzia Hîj” Volovăț, iar cu doar jumătate de punct în minus, pe locul 38 se află proiectul de construire și dotare a unei noi școli gimnaziale cu 12 săli de clasă în orașul Vicovu de Sus. Proiectul de reabilitare a Şcolii Gimnaziale ”Ion Pintilie” din Măneuți a obținut 86,5 puncte, clasat pe locul 45 național, iar reabilitarea Colegiului Tehnic ”Petru Mușat” Suceava, pe locul 58, cu 85 de puncte. Același punctaj îl are și proiectul pentru construcția unei noi școli în Mitocul Dragomirnei, clasat pe locul 61. În total, din județul Suceava, au fost aprobate 14 proiecte de ”Şcoli verzi”.

 

Evaluarea calitativă a proiectelor depuse în cadrul apelului ”Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi” s-a finalizat, iar Ministerul Educației a anunțat rezultatele. În listă apar 14 unități de învățământ din județul Suceava care urmează să primească fonduri considerabile pentru construcția de noi corpuri de clădire sau renovarea spațiilor existente, astfel încât să dobândească statut de ”Şcoală verde”.

Sunt alocate peste 225 de milioane de euro pentru infrastructură școlară la standarde europene și globale de dezvoltare sustenabilă. Proiectele vor primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație, vizează construcții noi sau reabilitări și extinderi. Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli poate primi cel mult 5 milioane de euro, iar pentru construcția școlilor verzi, cel mult 8 milioane de euro pe proiect.

Potrivit Ghidului solicitantului, finanțarea se alocă în funcție de punctajul obținut, în limita bugetului disponibil. Pot intra în etapa de contractare proiectele declarate conforme și eligibile, care, în urma evaluării tehnice și financiare au obținut un punctaj de minimum 70 de puncte, în ordinea descrescătoare a punctajului.

Cel mai mare punctaj din județul nostru – 97 de puncte, poziția nr. 6 în lista proiectelor la nivel național, a fost obținut de comuna Ipotești, unde se va construi o nouă unitate școlară. Tot o construcție nouă pentru învățământ se dorește și în comuna Moara, iar proiectul depus în acest sens a obținut 92 de puncte, locul 18 pe listă. Pe locul 32, cu 88 de puncte, se situează proiectul ce vizează construirea unui corp nou pentru Şcoala Gimnazială ”Dr. Simion și Metzia Hîj” Volovăț, iar cu doar jumătate de punct în minus, pe locul 38 în listă se află proiectul de construire și dotare a unei noi școli gimnaziale cu 12 săli de clasă în orașul Vicovu de Sus. Proiectul de reabilitare a școlii Gimnaziale ”Ion Pintilie” din Măneuți a obținut 86,5 puncte, clasat pe locul 45 național, iar reabilitarea Colegiului Tehnic ”Petru Mușat” Suceava, pe locul 58, cu 85 de puncte. Același punctaj îl are și proiectul pentru construcția unei noi școli în Mitocul Dragomirnei, clasat pe locul 61, în timp ce ”consolidarea capacității didactice a Şcolii Gimnaziale din comuna Arbore” a obținut 77,5 puncte și este pe locul 117. Proiectul pentru construirea și dotarea Şcolii Gimnaziale ”Mandache Leocov” Prelipca a primit 77 de puncte, fiind clasat pe locul 119, construirea unei școli verzi în comuna Vicovu de Jos a fost punctată cu 76,5 puncte, locul 133 în lista proiectelor, iar pe locul 137 se situează proiectul școlii Gimnaziale Voitinel de construire corp nou, cu 75,5 puncte. Proiectul de reabilitare a Grădiniței Neagra Şarului a obținut 72,5 puncte și locul 177, iar construirea unei școli verzi în orașul Cajvana a fost evaluată cu 71 de puncte, fiind pe locul 191. Ultimul proiect aprobat, cu 70 de puncte și clasat pe locul 206, vizează reabilitarea Şcolii Gimnaziale ”Iraclie Porumbescu” Frătăuții Noi.

Solicitanții pot depune contestații în următoarele două zile lucrătoare, imediat după primirea deciziei și a grilelor în platformă.

Granturile sunt atât pentru reabilitarea unităților de învățământ existente, cât și pentru construirea unor noi unități de învățământ, în vederea dobândirii de către acestea din urmă a statutului de ”Şcoală verde”. Subcomponenta I presupune reabilitarea energetică a unităților de învățământ, cu o suprafață totală de 300.000 mp, iar valoarea totală a investiției este de 150.000.000 de euro. Subcomponenta II este pentru construcții noi și se urmărește construcția de unități de învățământ care să intre în rețeaua școlilor verzi, cu o suprafață totală de 46.400 mp, valoarea totală a investiției fiind de 75.000.960 de euro. (Oana NUȚU)

Vezi si

Liceul cu Program Sportiv Suceava și-a prezentat oferta educațională pe esplanada Casei de Cultură

Elevi și profesori de la Liceul cu Program Sportiv Suceava au ieșit la mișcare în …