Friday , April 26 2024

Crește prețul căldurii la Suceava, dar diferența va fi suportată de bugetul local. De luni încep probele de furnizare

Prețul gigacaloriei în sistemul centralizat va crește la Suceava cu aproximativ 25%. Primarul Ion Lungu a dat asigurări însă că, deși producătorul de agent termic, Bioenergy, a solicitat creșterea prețului de producție la 244,75 de lei pe gigacalorie, populația va plăti la fel ca până acum.

Prețul gigacaloriei în sistemul centralizat va crește la Suceava cu aproximativ 25%. Primarul Ion Lungu a dat asigurări însă – în conferința de presă de miercuri, 21 septembrie – că deși producătorul de agent termic, Bioenergy, a solicitat creșterea prețului de producție la 244,75 de lei pe gigacaloriei, populația va plăti la fel ca până acum.

Creșterea costurilor de producție intervine ca urmare a creșterii prețului energiei electrice și cel al materialului lemnos folosit, dar primarul a precizat că pentru populație tariful rămâne la 240 lei/Gcal, tarif care include și partea de transport și distribuție a energiei termice. Cu alte cuvinte, chiar dacă numai prețul aprobat de producție în sumă de 244,75 lei depășește cuantumul tarifului la energia termică în sistem centralizat pe care populația îl va plăti, nu vor fi majorări pentru persoanele fizice ale căror locuințe au rămas racordate la sistemul centralizate de termoficare.

Ei bine, în realitate însă tot noi vom plăti și scumpirea la căldură, dar nu direct, ci din taxele și impozitele pe care le plătim direct sau ni se percep indirect și o cotă este ulterior virată la bugetul local!

Cât privește furnizarea de energie termică în sistem centralizat, primarul a spus în conferință de presă că va avea o discuție cu Bioenergy și cu Thermonet, societatea care asigură serviciile de transport și distribuție a energiei termice în sistem centralizat. Această firmă a anunțat însă între timp că probele de presiune vor începe luni, 26 septembrie. Încărcarea instalațiilor de încălzire se va face pe puncte termice, prioritate având punctele termice la care sunt arondate școli, grădinițe, cămine de elevi și studenți, instituții medicale.

Ion Lungu a specificat, răspunzând unei întrebări în conferința de presă de miercuri, că s-a consultat cu alți primari din țară în contextul unei scăderi accentuate a temperaturilor exterioare – menționând Oradea, cu titlu de exemplu – și a spus că nu se furnizează căldură în sistem centralizat nici acolo, dar a precizat că pregătirile sunt pentru ca să poată fi furnizată căldură, dacă se va impune, și mai devreme de data de referință care este 15 octombrie.

Pe de altă parte, odată cu începerea pe 26 septembrie a.c. a probelor la rece și la cald a instalațiilor de termoficare, conform prevederilor legale, nu vor fi permise eventualele debranșări de la sistemul centralizat după această dată. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …