Saturday , April 27 2024

VIZE PENTRU ROMÂNI ŞI BULGARI, propunerea unui politician german din partidul Angelei Merkel

Wilfried Scharnagl, membru al crestin-democratilor germani
Un membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Wilfried Scharnagl, a pledat pentru reintroducerea urgenta a vizelor cu scopul de a impiedica familile sărace de romi din Bulgaria şi România sa vina in Germania, relatează site-ul Novinite.com.
Potrivit Die Welt, această problemă a fost ridicată atunci când Asociaţia oraşelor germane a avertizat că municipalităţile nu vor mai putea să facă faţă consecinţelor unei micrări tot importante a unor familii de romi, scrie site-ul bulgar.
Într-o emisiune pe tema “Imigranţii sărăciei: Este Germania copleşită?”, la postul de televiziune ARD, marţi seara, Scharnagl s-a folosit de discuţie pentru a aduce acuzaţii Uniunii Europene în ansamblu, potrivit publicaţiei germane, scrie Novinite.com. El a declarat că UE a adus “problema” în Germania şi, de aceea, se presupune că tot ea va soluţiona “încurcătura” cauzată.
Scharnagl a mai apeciat că administraţia UE se îndepărtează de problemele reale, ocupându-se în schimb de reglementări cu privire la becuri şi la capete de duş. “Noi, germanii, nu putem să rezolvăm toate problemele din lume”, a conchis politicianul CSU, filiala bavareză a creştin-democraţilor cancelarului german Angela Merkel.
Potrivit Die Welt, în locul unei discuţii în profunzime, talk-showul a degenerat rapid într-un schimb de replici dure între un activist roma, Hamze Bytyci, şi Wilfried Scharnagl.
Ceilalţi participanţi la emisiune au fost Guntram Schneider, din cadrul SPD (opoziţie), cântăreaţa de muzică pop Lucy Diakovska, de origine bulgară, Michael Willhardt, preşedintele unei filiale a unei iniţiative civice pentru dezvoltare urbană din Duisburg, şi Özlem Gezer, un jurnalist de la Der Spiegel.
Pe de altă parte, premierul Marii Britanii, David Cameron, a dezvăluit într-un interviu că intenţionează să blocheze accesul la ajutoare şi locuinţe sociale pentru imigranţii nou-veniţi care nu au contribuit la sistemul de asigurări sociale.
Această măsură, care este aşteptată să scutească contribuabilii de plata a milioane de lire sterline, este primul pas într-o serie vastă de reglementări menite să limiteze accesul imediat al imigranţilor la serviciile publice şi ajutoare sociale, relatează cotidianul Daily Express în pagina electronică.
“Suntem o ţară corectă şi o ţară primitoare, dar nu una permisivă”, a declarat Cameron. “Să ne asigurăm că ţara noastră este cea mai dură în loc de cea mai permisivă”.
Acesta le-a cerut de asemenea miniştrilor să “gândească ca nişte conservatori” şi să găsească noi idei pentru a limita accesul imigranţilor la NHS, locuinţe sociale şi alte tipuri de ajutoare sociale.
Promiţând noi metode de a reduce ajutoarele cu scopul de a descuraja migraţia masivă din Bulgaria şi România, când restricţiile de circulaţie vor fi eliminate la sfârşitul anului, acesta a declarat: “Cred că cel mai important este să ne asigurăm că, deşi avem liberă circulaţie, nu suntem un stat permisiv”.
“De aceea parcurgem în detaliu sistemul de ajutoare sociale, sistemul de taxe, sistemul de asigurări de sănătăte şi cel imobiliar”.
Cameron i-a cerut secretarului pentru Justiţie Chris Grayling să dezvolte un nou “test de rezidenţă” pentru a se asigura că migranţii nu primesc acces automat la ajutorul legal în cazurile din tribunalele civile. “Avem nevoie de un test de rezidenţă potrivit pentru aceste cazuri şi ne vom consulta în ceea ce priveşte introducerea unui astfel de test”.
“Acesta este doar un element dintr-o arie extinsă de măsuri menite să asigure că cei care vin aici, vin pentru că au un anumit loc de muncă pe care vor să-l urmeze – în loc să vină aici pentru că vor să se folosească de sistemul de sănătate sau să primească o locuinţă socială”.
Premierul a insistat că reducerea ratei imigraţiei anuale – care depăşea 200,000 de nou-veniţi pe an sub conducerea laburistă – este una dintre cele mai mari motivaţii politice ale sale.
“Două milioane de oameni în 10 ani ca migraţie netă în Marea Britanie a fost prea mult, mult prea repede”, a declarat acesta. “Două sute de mii pe an e ca şi cum ai construi două oraşe de mărimea Birmingham. Nu am fost capabili să gestionăm nivelul migraţiei şi presiunea pusă asupra serviciilor publice”.
“Nivelul de migraţie netă a scăzut cu un sfert în ultimii doi ani şi jumătate. Vreau să văd şi mai mult progres.”
“Mai avem încă foarte mult de muncă şi trebuie să observăm ce fac şi alte state europene”, a declarat David Cameron.
“Suntem noi mai generoşi? Putem face schimbări? Putem schimba felul în care funcţionează sistemul de ajutoare sociale? Putem să facem în aşa fel încât mai multe ajutoare să fie condiţionate de un principiu de contribuţie pentru a ne asigura că nu sunt disponibile imediat?”. “Mesajul nostru este foarte clar. Vrem imigraţie care va aduce beneficii Marii Britanii”.
Preşedintele Traian Băsescu susţine că este o modă la unii politicieni din Europa ca atunci când există o criză calul de bătaie să fie migranţii. Migraţia este o componentă esenţială pentru viaţa economică şi socială a unui stat. Migraţia este, în egală măsură, o temă importantă pe agenda internaţională, nu doar datorită dimensiunii globale a fenomenului, ci mai ales a recunoaşterii la scară largă a multiplelor perspective pe care migraţia le implică”, a afirmat Băsescu, la Viena, unde a participat la lucrările celui de al V-lea Forum Global al Alianţei Civilizaţiilor (UNAoC).
El a adăugat că prezenta migranţilor pe teritoriul unui stat duce la numeroase abordări sectoriale şi face necesară elaborarea unor politici coerente în privinţa acestui fenomen. “Migraţia vulnerabilizează atât pe cetăţenii ţărilor gazdă, cât şi persoanele aflate în tranzit. Din această perspectivă, sunt necesare politici eficiente şi coerente în domeniul migraţiei, având în vedere mizele şi oportunităţile pe care aceasta le oferă. Consider că este important ca liderii politici să combată uşurinţa prin care uneori se transferă responsabilitatea problemelor economice şi sociale ale popoarelor asupra comunităţilor de emigranţi. Cel puţin în Europa, este o modă ca atunci când există o criză, fie ea economică sau de altă natură, calul de bătaie al unor politicieni să devină migranţii ca singurii responsabili de neajunsurile localnicilor”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.
realitatea.net

Vezi si

Premierul Ciolacu își cere scuze după declarațiile privind Moldova: „A fost o glumă”

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, referitor la afirmaţia pe care a făcut-o, joi la Timişoara, …