Saturday , April 27 2024

Victor Ciutacu trăieşte într-o locuinţă socială

Blocul P22C, strada Petre Ispirescu, cartierul Rahova. La prima vedere, un bloc la fel ca oricare altul. Totuşi, P22C are ceva în plus faţă de restul: e al Primăriei Municipiului Bucureşti, iar locuinţele se închiriază săracilor la preţuri sociale. „Apartamentele situate în blocul P22C din str. Petre Ispirescu nr. 14, sector 5 fac parte din categoria «locuinţelor sociale», fiind realizate conform Legii 114/1996“. De asemenea, reprezentanții PMB au mai precizat că de aceste locuințe beneficiază categorii speciale de cetățeni. Este vorba despre cei care nu-și pot permite locuințe, cu venituri modeste, persoane evacuate din locuințe retrocedate, persoane cu handicap sau pensionari și văduve de război. Aici locuieşte la două camere şi ziaristul Victor Ciutacu, posesor de BMW seria 3 şi mii de euro lunar din funcţia de redactor şef la Jurnalul Naţional şi realizator TV la Antene.
Chiriaşul unui apartament social cu două camere în blocul P22C, când a fost contactat de reporterul Kamikaze, revista care scrie despre “cazul său social”, Ciutacu nu a dorit să facă declaraţii. “Am un contract legal, în vigoare. Dacă aveţi informaţii, publicaţi-le“, a spus el şi a refuzat să răspundă la alte întrebări, cum ar fi care e durata contractului de închiriere sau data la care a fost încheiat. Reporterul Kamikaze a stat însă de vorbă cu vecini de-ai jurnalistului. Ca, de exemplu, o bătrînă pensionară, care i-a spus acestuia: „Sunt săracă. Plătesc 700.000 de lei vechi chirie pentru o garsonieră“. Alte două vecine de-ale lui Ciutacu s-au plîns de haosul birocratic de la Primării. Astfel, deşi blocul a fost construit de Primăria Capitalei, locuinţele au fost repartizate de Primăria lui Vanghelie, cea a sectorului 5, iar oamenii sînt plimbaţi de colo-colo cînd au probleme.
Despre blocul P22, care este un întreg ansamblu de locuinţe sociale, s-a şi scris în presă chiar în Jurnalul Naţional, al cărui redactor şef este acum Victor Ciutacu. În septembrie 2008, Jurnalul Naţional publica un reportaj despre săracii oameni care îl locuiesc. Unul dintre locatarii cu care a stat de vorbă reporterul Jurnalului Naţional a fost tanti Mariana, al cărei prim gând ce i-a venit în minte atunci cînd simţea că doar ştreangul îi este alinarea a fost să meargă la Primărie şi să ceară ajutor. Aşa a reuşit să intre în posesia unui apartament curat, cu două camere, în care să îşi poată trăi bătrîneţea. Tanti Mariana plăteşte pe fiecare lună 1.170.000 de lei vechi. „«Puţin, măicuţă, faţă de ce am auzit io că plăteşte lumea, şi 10 milioane», spune cu patos chiriaşa.“ Tot atunci, în Jurnalul Naţional apărea şi declaraţia unui reprezentant la Primăriei Bucureşti, Rodica Badiu, şef serviciu în cadrul Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI): “În aceleaşi condiţii, pe piaţa neagră, chiria poate fi şi de 11-12 ori mai mare”. Tanti Mariana era însă tot mai bîntuită de griji, scria Jurnalul Naţional: “Dacă voi fi dată afară?”. Dar reprezentantul Primăriei o liniştea: “Dacă oamenii sînt buni platnici şi se încadrează în plafonul maxim de 4.360.000 de lei pe cap de locuitor, nu au de ce să fie evacuaţi»“.
Deşi cu reporterii Kamikaze Victor Ciutacu a refuzat să stea de vorbă, explicaţiile le dă pe blogul său. Cu privire la chiria modică pe care o plăteşte, ziaristul spune că plăteşte chiria maximă pe care i-o poate lua statul: “Ciutacu a anunţat autoritatea locală, în conformitate cu prevederile legii, atunci când familia lui a depăşit plafonul de câştiguri lunare pentru păstrarea statutului social (neactualizat prin lege de la începutul anilor 2000), că nu se mai încadrează în sumă. Conform legii, după acest anunţ, autoritatea locală trebuie să pună la dispoziţia chiriaşului, la schimb, un al spaţiu de locuit echivalent (cu alt statut) sau să-l taxeze pe acesta cu suma legală maximă pentru chirie. Dată fiind criza de locuinţe, Ciutacu a fost taxat, de atunci, cu chiria maximă, 1,284 milioane lei vechi pe lună şi nu i s-a oferit, nici până în ziua de azi, la schimb, aşa cum scrie în lege, un alt spaţiu de locuit. Cuantumul chiriei nu Ciutacu l-a stabilit, ci legea. Ciutacu a plătit-o.
Iar cu privire la contractul de închiriere al locuinţei, ziaristul are de declarat, exclusiv pe blogul său, următoarele: “Ciutacu n-a luat, a închiriat de la stat, legal, acum 11 ani, o locuinţă socială, de 66 metri pătraţi, în hulitul cartier bucureştean Rahova.(…) Ciutacu a îndeplinit, acum 12 ani, când şi-a depus, legal, dosarul, toate condiţiile prevăzute de lege pentru repartiţia unei locuinţe din fondul locativ de stat; exact ca alte milioane de cetăţeni români. Şi a primit o repartiţie legală. De locuinţă socială, fiindcă, deşi îndeplinea şi condiţiile legale de a putea primi o locuinţă pe care o putea cumpăra legal în rate de la stat, Municipalitatea nu avea la dispoziţie”. Ziaristul este de asemenea supărat şi că i-au fost făcute publice amănunte din viaţa privată şi că îi sunt hărţuiţi vecinii, mai spune el pe blog tot la persoana a III-a: “Lui Ciutacu i s-au publicat, încălcându-se legea, amănunte private din viaţă care intră sub protecţia legii datelor cu caracter personal. Şi i se hărţuiesc vecinii. Care n-au nici o vină că locuiesc în acelaşi bloc cu el şi nici măcar n-au vreun beneficiu de pe seama ilustrei vecinătăţi”. (realitatea.net)

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …

One comment

  1. iar dupa privatizarile la care a luat parte ca sef de cabinet a dlui ministru a urcat brusc 15 trepte sociale……………
    verificati locatarii din blocurile ANL din suceava, numai patroni (patronul de la simetrica, patronul de pa PROIECT BUCOVINA si mare bastan PDL) numerosi ziaristi………………..smd