Friday , April 26 2024

Varujan Vosganian a demisionat din funcţia de ministru al Economiei. Vicepremierul Chitoiu preia interimatul

vosganian

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a demisionat din Guvern, la puţin timp după ce Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale împotriva sa. Crin Antonescu a declarat ca vicepremierul liberal Daniel Chitoiu va prelua interimatul la Ministerul Economiei.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a demisionat din Guvern. Vosganian a făcut acest anunţ după ce a ieşit din cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, unde a avut loc o şedinţă a liderilor PNL la care au participat şi premierul Victor Ponta şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.
“În urma declaraţiei pe care am făcut-o în plenul Senatului, am avut întâlnire cu liderii USL şi am explicat din nou care este motivaţia declaraţiei mele şi, în acelaşi timp, pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, orice posibilă controversă privind activitatea Guvernului, am explicat de ce este utilă prezentarea demisie mele de onoare din funcţia de ministru al Economiei. Aceasta, în contextul în care, pe de o parte, votul din Senat a dovedit nevinovăţia mea şi în plus a arătat încrederea de care mă bucur în rândul clasei politice, iar pe de altă parte moştenirea pe care o las în Ministerul Economiei în care mai toate dosarele grele sunt aproape de scadenţă, cred că este o confirmare a faptului că mi-am făcut datoria la Ministerul Economiei”, a spus Vosganian.
“Eu, dacă am prezentat demisia, eu am prezentat-o, nu am cerut acceptul pentru ea, am prezentat demisia”, a mai spus Varujan Vosganian.
Vosganian declarase în plenul Senatului, după respingerea cererii privind solicitarea de începere a urmăririi penale împotriva sa, că este pregătit să îşi dea demisia de onoare şi că va avea o discuţie în acest sens cu premierul.
“Sunt pregătit să-mi depun demisia de onoare dacă aceasta va fi concluzia consultărilor împreună cu colegii mei din Guvern şi împreună cu prim-ministrul Victor Ponta”, a afirmat Vosganian, la tribuna Senatului.
În final, el le-a mulţumit “din inimă” colegilor săi senatori pentru respingerea solicitării procurorului general al Parchetului ICCJ în cazul său.
El a spus că votul Senatului a dat un “verdict de nevinovăţie”, având în vedere copleşitoarea majoritate.
Vosganian a spus că această situaţie are, totuşi, un caracter “delicat” şi că, de aceea, se va consulta cu premierul.
“Îl încredinţez, încă de pe acum, că sunt pregătit să îmi dau demisia de onoare dacă acest lucru va fi în onoarea ţării noastre. Mă pun la dispoziţia colegilor mei din Guvern, rămân în continuare solidar cu ei şi discuţia mea cu colegii mei, cu prim-ministrul va arăta care va fi concluzia acestui gest de onoare pe care îl fac în acest moment, de a fi pregătit să îmi dau demisia de onoare dacă în ce priveşte considerentele care se pot invoca privind activitatea mea sau ecourile acestei înscenări cu iz juridic ar putea să dăuneze ţării mele”, a spus Varujan Vosganian.
Vosganian a arătat că este pregătit să îşi depună demisia de onoare în situaţia în care aceasta va fi concluzia consultărilor pe care le va avea cu colegii din guvern şi cu premierul.
“Mă încearcă un sentiment de emoţie şi cred că nu există după o activitate politică de aproape un sfert de veac un gest de solidaritate şi de încredere mai mare decât acesta”, le-a spus, după vot, ministrul colegilor senatori.
“Încă o dată, vă mulţumesc din inimă”, le-a spus el colegilor senatori.
Rezultatul oficial al votului Senatului în cazul solicitării privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian a fost anunţat în plen, fiind înregistrate 126 de voturi “împotrivă” şi 25 de voturi “pentru”.
Votul a fost secret cu bile, fiind exprimate 151 de voturi.
Anterior, surse parlamentare au declarat pentru MEDIAFAX că plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian, votul fiind covârşitor împotriva solicitării procurorului general al Parchetului ICCJ.
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.
Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …

One comment

  1. De ce nu-i da stafeta si cu penalele lui Chitoiu, caci prietenii stiu de ce.Nu-i asa PETRICA?