Thursday , December 7 2023

UE şi Turcia au ajuns la un acord de principiu in criza refugiatilor

refugiati

Uniunea Europeană (UE) și Turcia au ajuns la un acord de principiu privind un plan de acțiune ce vizează oprirea afluxului de imigranți către Europa, a relatat duminică publicația germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, citată de AFP.
Potrivit ziarului german, Comisia Europeană și reprezentanții guvernului turc au ajuns la acest acord săptămâna trecută și documentul ar urma să fie aprobat luni, în cursul unor convorbiri la Bruxelles între președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și responsabili europeni.
Conform planului, Turcia ar urma să accepte o intensificare a eforturilor sale pentru a-și securiza frontierele cu UE, participând la patrule comune cu paza de coastă elenă în estul Mării Egee, coordonate de agenția europeană pentru frontiere Frontex.
Imigranții care încearcă să ajungă în Europa și care vor fi reținuți vor fi readuși în Turcia, unde șase noi tabere ce pot găzdui până la două milioane de persoane vor fi construite și cofinanțate de către UE, potrivit publicației.
La rândul lor, țările UE ar urma să accepte să primească până la 500.000 de persoane, permițându-le să ajungă în Europa pe mare, în deplină siguranță, fără să fie racolate de către traficanți, afirmă publicația, care citează surse germane și ale Comisiei Europene.
Dacă va fi aprobat luni, documentul va fi prezentat liderilor europeni la viitorul lor summit ce va avea loc la jumătatea lunii octombrie.
 

Vezi si

Oficial: Fostul premier Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor anti-COVID. 43,3 milioane de doze achiziționate în plus de România

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus oficial sub urmărire penală miercuri, 6 decembrie, de …