Timmermans, despre Justitia din Romania: Ati alergat un maraton si sunteti pe ultima 100 de metri. Nu va opriti si nu alergati in directia opusa!

reportersite
1/03/18 ora:4:39pm

MCV-ul nu poate fi ridicat inainte ca Romania sa isi indeplineasca toate obligatiile asumate, este mesajul prim-vicepresedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, care a venit la Bucuresti pentru a obtine explicatii despre situatia din Justitie, de la toti actorii implicati.

dragnea-timmermansTema Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) a fost atat pe agenda discutiilor cu presedintele Iohannis, cat si pe cea de la intalnirea dintre oficialul european si presedintele Senatului.

De altfel, ridicarea MCV-ului a devenit una dintre temele de discurs ale Guvernului Dancila, insusi premierul vorbind despre asta la intalnirea pe care a avut-o cu Jean Claude Juncker, la Bruxelles.

Frans Timmermans a inceput maratonul intalnirilor cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, a vrut sa afle informatii despre modificarile aduse Legilor Justitiei de la membrii Comisiei Iordache, dar si de la presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila. La intalnirea de la Guvern a participat si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

La finalul zilei, Frans Timmermans a prezentat cateva dintre principalele concluzii. Astfel, s-a decis ca de acum inainte sa existe contacte directe si frecvente cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului si cu cei care lucreaza la modificarea Legilor Justitiei sau a Codurilor penale, pentru a nu mai exista suspiciuni ca la Bruxelles ajung informatii gresite.

Oficialul european a subliniat importanta principiului separarii puterilor in stat si a sustinut ferm ca sistemul judiciar este independent si trebuie lasat de politicieni sa se controleze si corecteze singur.

In ceea ce priveste ridicarea MCV, Frans Timmermans a afirmat ca Romania a parcurs de la aderare si pana acum un adevarat maraton pentru a se alinia la standardele europene, ajungand la ultima suta de metri. “Nu va opriti si nu alergati in directia gresita!”, a fost indemnul lui Frans Timmermans, care a subliniat ca ridicarea MCV depinde doar de calitatea progreselor facute de Romania, nu de un termen propus si dorit – 2019.

ziare.com