Wednesday , May 1 2024

SUA: "Suntem gata de un atac in Siria". Iranul și Rusia amenință și ele

siria

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu.
Într-un interviu acordat televiziunii de stat, ministrul sirian al Informaţiei, Omran al-Zubi, a declarat că presiunile făcute de SUA sunt „o pierdere de timp” şi a semnalat că guvernul sirian „va continua să combată terorismul până la capăt”. În acelaşi timp, ministrul a reiterat poziţia Damascului în ceea ce priveşte utilizarea de armament chimic. „Noi nu am utilizat niciodată arme chimice în Siria, în orice formă ar fi, lichid sau gaz”, a declarat el într-un interviu la televiziunea Al-Mayadine. „Armata siriană nu are nevoie să utilizeze arme chimice, pentru că moralul ei este ridicat şi ea realizează progrese împotriva terorismului”, a asigurat el, potrivit adevarul.ro.
De asemenea, a reluat acuzaţia formulată de armata siriană, care susţine că rebelii au folosit agenţi chimici în timpul confruntărilor de sâmbătă, din Jobar, o suburbie a Damascului. Potrivit unui comunicat emis de oficialităţile siriene, trupele lui Assad „au văzut elemente chimice şi au fost asfixiaţi” când au intrat într-un refugiu al rebelilor din acea suburbie. „Aproximativ 20 de soldaţi au fost duşi de urgenţă la spital după ce au inhalat agenţi chimic în Hobar, iar unii dintre ei se aflau în stare critică”, a subliniat o sursă militară citată de EFE.
Înaltul reprezentant al ONU pentru dezarmare a ajuns la Damasc. Angela Kane va negocia cu regimul condus de Bashar al-Assad accesul experţilor în zona unde ar fi fost comis atacul cu gaz sarin. În funcţie de rezultate, această evaluare ar putea influenţa o posibilă intervenţie militară a Statelor Unite şi a aliaţilor săi. Chiar şi în lipsa concluziilor, Franţa susţine că nu există urmă de îndoială: regimul sirian se face vinovat de utilizarea armelor chimice, informează Realitatea TV.
Şi Iranul consideră că s-a folosit arsenalul chimic, doar că dă vina pe rebeli. Între timp, Statele Unite îşi consolidează prezenţa în marea Mediterană. Marina americană a mobilizat patru nave de război în eventualitatea unei intervenţii militare în Siria. Preşedintele Barack Obama va avea o şedinţă cu şefii serviciilor de securitate pentru a evalua situaţia. Dacă americanii vor decide să acţioneze în forţă, o vor face doar în baza unui mandat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, acolo unde Rusia, principalul aliat al regimului de la Damasc, are drept de veto.

Vezi si

De ce ziua de 1 Mai a fost declarată sărbătoare

La 1 Mai este marcată, în fiecare an, Ziua internaţională a muncii, Ziua muncii sau …