Monday , May 20 2024

Strategia PSD: şantaj la Băsescu pentru anticipate

Victor Ponta
Ce va face PSD-ul în situaţia în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc va trece de Parlament? Aceasta este întrebarea pe care jurnaliştii o adresează lui Victor Ponta de zile bine. Ei bine, potrivit surselor din interiorul partidului, strategia PSD este foarte simplă: va încerca să declaşeze alegeri anticipate, cel mai probabil la începutul anului viitor, şantajându-l pe preşedinte cu suspendarea.Ponta a repetat constant în ultima perioadă că numai alegerile vor aduce PSD-ul la guvernare, iar o asemenea variantă, considerată iniţial o fantezie a liderului social-democrat, prinde contur.
Primul pas este moţiunea de cenzură şi strângerea celor opt voturi de care ar mai fi nevoie pentru ca Guvernul Boc să fie demis.
Urmează apoi să intre în scenă Traian Băsescu. Având de partea sa prevederile constituţionale, preşedintele poate să nominalizeze pentru funcţia de premier tot un democrat-liberal, eventual chiar pe Emil Boc, după cum anticipează Ponta.
Chiar dacă noua majoritate din Parlament nu-şi va da votul de validare al noului Guvern, jocul poate continua, căci decizia de dizolvare a Legislativului rămâne tot la mâna lui Băsescu, în textul legii fundamentale precizându-se că “preşedintele României POATE să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.
În acest context probabil, PSD va trece la planul doi: şantajarea şefului statului cu suspendarea.
“Avand o presiune publica in spate, chiar si Basescu poate ceda la un moment dat. Si poate accepta alegeri anticipate pentru a nu fi suspendat”, scria marţi Adrian Nastase intr-una din postările de pe blog, dezvaluind practic strategia social-democrată.
Cunoscând sondajele de opinie care arată în mod clar faptul că românii nu-l vor mai ţine în braţe, ca la precedenta suspendare, Băsescu nu va avea de ales şi va dizolva Parlamentul, ceea ce echivalează cu organizarea de alegeri anticipate, cel mai probabil în 2011, cu un an mai devreme decât în mod normal.
Singura problemă a PSD-ului în toată această schemă bine gândită este PNL-ul. Aşa se explică şi tentativa de reconciliere a lui Ponta cu Antonescu de zilele trecute.Liderul PSD se bazează pe dorinţa liberalilor de a îndepărta Guvernul Boc, dar de aici încolo interesele diferă. Antonescu n-ar fi de acord cu şantajarea lui Băsescu, ci mai degrabă cu o acţiune reală de suspendare a acestuia. Pe de altă parte, în timp ce PSD vrea să profite de creşeterea spectaculoasă în sontaje, care i-ar putea oferi şansa de a forma de unul singur viitorul Guvern, PNL n-ar câştiga mai multe mandate în  plus, în eventualitatea unei alegeri anticipate.
Aşadar, în acest moment, PSD are de lucrat la relaţia sa cu PNL-ul, pion esenţialîn lupta cu Băsescu şi organizarea de anticipate. (ImpactNews)

Vezi si

Temperaturi de vară și ploi însemnate cantitativ. Prognoza meteo pe regiuni, până pe 2 iunie

Prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că regimul termic estimat de …