Friday , April 26 2024

Sfaturi de la un specialist în dependenţa de alcool despre cum să bem de sărbători. Prima regulă: un pahar de apă la un pahar  

În perioada sărbătorilor de iarnă, de Crăciun, Revelion sau Bobotează, consumul excesiv de alimente poate fi dublat şi de consumul de băuturi alcoolice. În acest context, medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, coordonator al Clinicii „NO addict” din Iași, oferă trei sfaturi simple pentru a putea evita sau pentru a reduce neplăcerile cauzate de băuturile alcoolice.

„Belşugul meselor româneşti cuprinde pe lângă bucate alese şi diverse licori, de import sau tradiţionale, făcute în casă, «de oameni gospodari», care adesea leagă afectiv mesenii, dezlegând uşor limbile şi încălzind sufletele la finalul unui an dificil. De la băuturi distilate, cu concentraţie mare de alcool, frecvent peste 40%, cum ar fi pălinca, ţuica, coniacul, vodca, whisky şi până la băuturi fermentate, cu concentraţii mai mici de alcool 5 – 14%, cum ar fi berea, vinul, şampania, toate lichidele bahice, viu colorate acompaniază mesele îmbelşugate şi stropesc efervescent petrecerile de Revelion. Este bine însă să avem în vedere câteva reguli simple”, a precizat, pentru Ziarul de Iași, dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, specializat în medicina adicţiei.

Cele trei reguli care ne pot feri de efectele neplăcute ale alcoolului

 Prima regulă este ca la fiecare pahar de băutură să se consume în paralel şi un pahar de apă, având în vedere că alcoolul deshidratează şi are şi un efect diuretic important.

„Regula este una simplă şi uşor de reţinut – 1:1. La fiecare pahar de băutură – 1 pahar de apă. Cheia este să rămâi bine hidratat şi să nu forţezi rapid, unul după altul, paharele de băutură. Mai toarnă şi un pahar de apă”, a mai spus medicul ieşean. A doua regulă este să mâncăm bine înainte de a bea pentru că în caz contrar concentraţia de alcool în sânge va creşte mult mai repede.

„Dacă bei pe stomacul gol, te vei simţi ameţit chiar de la primul pahar. Cu riscul de a pierde esenţa unei petreceri frumoase de sărbători cu prietenii şi familia – conversaţiile, voia bună şi spiritul cald al unei mese festive. În schimb, dacă mănânci înainte de a bea alcool, vei fi mai bine, încetinind absorbţia alcoolului şi «tamponând» practic efectul altminteri brutal asupra organismului”, a mai explicat dr. Ovidiu Alexinschi.

De asemenea, dacă se consumă alcool înainte de a mânca, va creşte şi tentaţia de a ingera mai multe alimente ulterior fără să se mai acorde atenţie caloriilor. A treia regulă sugerată de specialistul ieşean este cea legată de dozarea cantităţii de alcool consumate în decursul unei zile.

„Gândeşte-te că o masă şi o petrecere de sărbătoare nu este un concurs de mâncat şi băut. Setează-te mental pentru voie bună, pentru socializare, pentru bucuria reîntâlnirii cu prieteni dragi sau familie. Nu pentru un maraton bahic şi un dezmăţ culinar. Dacă vrei să bei, este bine să alegi ceva ce îţi place şi cu care eşti confortabil, să guşti şi să savurezi, ca un catalizator al stării de bine, în doze mici, spaţiate”, a concluzionat specialistul ieşean. Dr. Ovidiu Alexinschi mai reaminteşte că un consum moderat de alcool contribuie la petrecerea unor clipe mai plăcute alături de cei dragi şi la o atmosferă de sărbătoare. (Ziarul de Iași)

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …