Saturday , April 27 2024

Sfântul Sinod a hotărât ca în Biserică duminica să fie prima zi din săptămână, pentru uniformizare

Sfântul Sinod a hotărât ca în Biserică duminica să fie prima zi din săptămână, din punct de vede liturgic fiind cea mai importantă zi, cea în care a Înviat Hristos, multe eparhii având deja acest obicei, dar decizia nu afectează calendarul obişnuit în care luni este prima zi a săptămânii.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, a declarat: “”Pentru noi creştinii, duminica este cea mai importantă zi a săptămânii, ziua întâi după cum spun toţi cei patru Evanglelişti, întrucât Mântuitorul a înviat duminica. Pe de altă parte, decizia a fost luată de Sfântul Sinod în iulie 2010 la propunerea unor ierarhi ai BOR care au semnalat faptul că în multe eparhii din ţară, respectiv Timişoara, Arad, Caransebeş, dar şi din străinătate, cum ar fi Patriarhia ecumenică, duminica figurează deja în calendar ca prima zi a săptămânii. Este de fapt o uniformizare a acestui calendar. Mai mult, în Biserică, calendarul este un instrument de lucru permanent pentru preoţi şi credincioşii practicanţi. Totodată, este de fapt o revenire la tradiţie, în calendar figurând duminca prima zi a săptămânii în anii 1912, 1916, 1946, 1957, inclusiv din 1999 la Timişoara”.
De asemenea, părintele a citat câte un capitol din cei patru evanghelişti Matei, Marcu, Luca şi Ioan, care vorbesc despre duminică – ziua întâi a săptămânii.
Astfel, în evanghelia după Matei la capitolul 28 se spune: “După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii, Duminică a venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul”.
Evanghelia după Marcu: “Şi dis-de-dimineaţă în prima zi a săptămânii, duminică, pe când răsărea soarele au venit la mormânt”.
Evanghelia după Luca: “Iar în ziua cea dintâi a săptămânii (duminica) foarte de dimineaţă au venit ele la mormânt aducând miresmele pe care le pregătiseră.
Evanghelia după Ioan: “Iar în ziua întâi a săptămânii, dumineca, Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineaţă”.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a ţinut să precizeze faptul că decizia Sfântului Sinod nu afectează cu nimic calendarul în care luni este prima zi a săptămânii, ci reprezintă doar dorinţa ierarhilor de a avea un calendar comun în toate eparhiile Bisericilor ortodoxe surori.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …

9 comments

  1. dupa opt ani de studiu teologic, cu facultate si master, ma vad nevoit sa subscriu lui Tarzan…

  2. Bravo Tarzan

  3. Şi, mă rog, oamenii inteligenţi şi abili, ce fel de religie au, sau n-au deloc (atei)?
    Nu uitaţi că părinţii care au hotărît acum aproape 1700 de ani ca ziua de odihnă a creştinilor să fie Duminica (Domenica – ziua Domnului), au făcut-o tocmai pentru a ne diferenţia de mozaici la care ultima zi (şi cea de odihnă, bineînţeles) era Sîmbăta! Dacă noi revenim acum nu la Duminică prima zi, ci de fapt la Sabat ca ultimă zi a săptămînii, nu facem decît să cedăm presiunilor care au ca scop slăbirea credinţei cu finalitatea de slăbire a oricărei rezistenţe a persoanelor faţă de controlul statului şi a celor care stau în spatele lui.
    Ce spuneţi de scenariul următor:
    – duminica e prima zi a săptămînii = sîmbăta e ultima zi;
    – ultima zi trebuie să fie cea de odihnă, deci vom ţine Sabatul nu ziua domnului!
    – Paştele nu va mai fi ţinut după criteriile actuale, el va avea dată fixă, anume identică cu Paştele evreiesc (de ex. tot pentru “uniformizare”)!
    – Cu timpul n-o să mai sărbătorim de Paşte învierea lui Hristos, ci (dacă e uniformizare păi să fie uniformizare!) o să sărbătorim – ieşirea jidanilor din Egipt!
    – dacă Învierea Domnului nu va mai avea importanţă, ce rost vor mai avea Crăciunul, Rusaliile, Bunavestire, Boboteaza, etc? Niciunul!
    În concluzie creştinismul nu va mai avea nici o vlagă, aşa că ar face bine să dispară!
    Asta în paralel cu controlul feroce al alimentelor (de preferinţă cancerigene, doar Rockefellerii, Rotschildii şi chiar Bill Gates susţin că suntem prea mulţi – ar fi destui vreo 2,5 maxim 3 miliarde de pămînteni), al identităţii şi al deplasărilor (vezi preconizatul cip biometric conţinînd şi toate datele privind activitatea şi finanţele personale), precum şi al reproducerii (există planuri de reproducere controlată numai a indivizilor “corespunzatori” după anumite standarde, de “îmbunătăţire” genetică a embrionilor, sau mai drastic – de sterilizare totală a tuturor oamenilor, perpetuarea speciei rămînînd în seama laboratoarelor care vor produce clone “perfecte” în serie mare”.
    Sper că voi trăi suficient de puţin ca să nu văd împlinite mai mult de trei puncte din acest plan diabolic, mi-e groază însă de ce viitor li se rezervă urmaşilor noştri.
    Poate că o “mică” apocalipsă la timpul potrivit nici n-ar fi rău venită în aceste condiţii, eu unul prefer revenirea la comuna primitivă acestui control total pe cale de a se realiza!
    Aferim!

  4. Pt.Orasanu! Nu vreau sa intru in contradictie fiinca ar fi o discutie fara finalitate
    Iti sugerez totusi sa meditezi la cum se impaca cunostintele stiintifice ale academicianului Constantin Balaceanu Stolnici(medic neuro-psihiatru) cu
    convingerile religioase pe care le are. Nu crezi ca ai fi in inferioritate din orice punct de vedere?

  5. Pt Constantin . N-ai decat sa crezi in ce vrei . Cum oamenii s-au descurcat fara biblie mii de ani si inainte de scrierea acesteia – fie vorba , de niste indivizi interesati si abili – se vor descurca si de acum incolo . Vezi in zona araba ce face religia dusa la rang de lege ; trimite oamenii in evul mediu si fanatismul impinge la gesturi incalificabile .

  6. Pt. Orasanu: Orasanule nu inteleg de ce nu-ti vezi tu de treaba ta si te bagi pe teme la care nu te pricepi.Daca miliarde de oameni in doua mii de ani au acceptat si au crezut, sari tu acu si te crezi ca ai descoperit adevarul suprem( roata in colturi). Cel mai grav lucru este atunci cand nu esti in stare sa accepti si alte probleme despre nu stii mai nimic, dar incepi sa emiti teoriile tale. Nu este rusine sa nu sti , este rusine sa te faci ca sti emitand pareri . Biblia se poate citi si pentru cultura generala, ateii convinsi au cea mai puternica documentare religioasa. Tu nu ai descoperit nimc ti s-a spus ca exista sau nu exista Dumnezeu, si tu ai crezut, deci esti credincios. Daca ai fi fost Mahomedan sau Chinez te-ai fi comportat ca atare. Asta demonstreaza ca omul se naste cu credinta, crede pe cuvant ca aia este mama , bunica, fratele etc si nu pune la indoiala. Daca va fi educat sa manace caini , va manca. Asa ca si ateul crede ca nu crede ,deci e credincios. Clar?.

  7. Impartirea anului in luni, saptamani si zile este o conventie pur organizatorica legata de ciclul astronomic . Asa si saptamana , poate sa inceapa cu orice denumire pe care statele o accepta de comun acord la un moment dat . Faptul ca legenda religioasa leaga o anumita zi de un mit , n-are nici o relevanta pentru oamenii cu ceva minte , Ramane ceva ce se transforma in traditie si nimic mai mult .

  8. tot in biblie se spune ca Dumnezeu in a saptea zi sa odihnit, deci asta inseamna ca ceea ce sustineau sambatarii este perfect valabil si ziua de duminica ar trebui sa fie prima zi lucratoare a saptamanii

  9. Si uite cum , incet si sigur, dupa ce au prins cheag la portofel , oamenii bisericii ne fac si reguli noi . Dupa ce vor insfaca si padurile , sa vezi ce pretentii vor avea ? ! .