Saturday , April 27 2024

Slujbă, discursuri, defilare, coroane și Hora Unirii, la Suceava, de Ziua Unirii Principatelor Române (FOTO)

Cu prilejul aniversării „Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 1859”, a avut loc un ceremonial militar și religios, ocazie cu care pentru a doua oară în istoria postdecembristă a organizării acestor evenimente la Suceava s-a jucat Hora Unirii. Toate aceste evenimente au fost organizate miercuri, 24 Ianuarie, de Centrul Militar Județean (CMJ) în colaborare cu Primăria Sucevei.

La ceremonie au fost prezenți, printre alții, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, prefectul Alexandru Moldovan și subprefecții Florin Sinescu și Cristi Șologon, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, prorectorul USV Mihai Dimian, dar și liderul organizației municipale Suceava a PSD, Vasile Rîmbu, candidatul pentru Primăria Sucevei al acestui partid, care apare în premieră la un eveniment public.

Ca și în anul precedent, manifestările au avut loc la bustul făuritorului Unirii Principatelor Române extracarpatice, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Bustul este amplasat în Parcul de lângă Palatul Administrativ – pe așa-numita Alee a Unioniștilor – și la început, conform protocolului specific acestor evenimente, a avut loc un ceremonial religios oficiat de preoți de mir.

A urmat o defilare a plutoanelor de militari din Batalionul 17 Vânători de munte “Dragoș Vodă”, din Vatra Dornei, de la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Școala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni. Onorul a fost dat primarului Ion Lungu, spre deosebire de alte situații din anii trecuți și, de altfel, primarul Sucevei a fost cel care a rostit o alocuțiune, însă după cea a lui Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

Prefectul Alexandru Moldovan nu a rostit – o premieră pentru acest gen de manifestări – niciun fel de discurs și nici nu a dat citire mesajului unui oficial de la nivel central. Din câte se pare, totul ține de modul în care CMJ organizează acest gen de evenimente.

Totuși, prima instituție care a depus coroane a fost Prefectura Suceava, prefectul Alexandru Moldovan fiind flancat de cei doi subprefecți – Florin Sinescu și Ioan Cristian Șologon.

În ce privește discursurile, cel al lui Niculai Barbă nu a ieșit din uzanțele tipice genului acesta de evenimente, în schimb este de remarcat că primarul Ion Lungu a făcut pentru prima dată referiri concrete politice, atacând formaţiunile extremiste (fără a le numi în mod expres, ci doar calificându-le ca atare) pentru că susțin ieșirea din UE a României. Primarul susține că se poate să fii patriot și în UE.

După discursuri au urmat depuneri de jerbe și coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de către instituții publice, partide politice – primele fiind cele consacrate și care fac parte din coaliția de guvernare, anume PNL și PSD -, după care, într-o ordine care nu pare să fi ținut cont de criteriul reprezentării parlamentare sau al celei din administrația publică, alte partide, precum și diverse asociații.

Merită menționat între altele că înainte de defilarea celor patru plutoane de militari un tânăr jandarm de la Școala de la Fălticeni a leșinat, însă a fost imediat dus și așezat într-o ambulanță din apropiere și în mai puțin de jumătate de minut altul i-a luat locul în pluton.

Evenimentul a continuat cu Hora Unirii, dar s-a încheiat cu un joc de Bălăceanca, toți cei prezenți prinzându-se fie în horă, fie în jocul acelui cunoscut cântec popular. (D.P.)

Vezi si

Locuitorii de pe mai multe străzi din zona centrală a Sucevei nu vor avea luni apă la robinete

ACET SA, operatorul sucevean al rețelelor de apă și canalizare, a anunțat că, în vederea …