Friday , December 9 2022

Romanii din strainatate au stabilit un nou record al prezentei la vot. VIDEO: Proteste in capitalele europene ale romanilor care nu au putut vota

vot strainatate

Peste 160.000 de alegatori s-au prezentat la vot in cele 294 de sectii din strainatate. Cel mai mare numar de romani ce au votat in afara tarii au fost in Italia, Spania si Republica Moldova, potrivit datelor BEC.
Toate cele 294 de sectii de votare organizate peste hotare au trimis BEC rezultatele privind participarea la vot.
Potrivit acestor date, cei mai multi alegatori au fost inregistrati in Italia – 35.508, Spania – 33.053, Republica Moldova – 21.980, Marea Britanie – 9.933, Franta – 7.720, Germania – 8.140, Belgia – 6.442 si SUA – 6.221.
Biroul Electoral Nr. 48 pentru Sectiile de Votare din Strainatate a informat ca procesul de votare in strainatate s-a incheiat luni, la 7.00 ora Romaniei, odata cu inchiderea ultimei sectii de votare, din Vancouver – Canada, la 21.00 ora locala.
Cel mai mare numar de votanti in strainatate s-a inregistrat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2009, cand au votat 147.754 de cetateni romani, cei mai multi cu domiciliul in Italia – peste 40.000. Precedentul record de participare se inregistrase in primul tur al prezidentialelor din acelasi an – peste 94.000.
Proteste ale romanilor la Londra, in ziua votului

Cetateni romani umiliti la Munchen, la cozi la votare

Romanii, nemultumiti ca nu pot vota, la Ambasada Romaniei din Dublin

Personalul diplomatic de la Ambasada României din Paris a solicitat intervenţia poliţiei, duminică seară, după ce sute de cetăţeni români nu au reuşit să voteze din cauza numărului insuficient de urne. Oficialii ambasadei au decis la ora 21.20 să nu mai permită accesul românilor în curtea instituţiei, după ce urnele s-au închis la ora 21.00, conform legii.

Protestatarii care intrasera in sediul ambasadei Romaniei din Paris nemultumiti ca nu au putut vota au acceptat sa paraseasca cladirea dupa ce au semnat o petitie prin care acuzau faptul ca le-au fost incalcate drepturile. Potrivit relatarilor participantilor la protest, dupa aproape doua ore de negocieri intre ambasadorul Bogdan Mazuru si romanii aflati in ambasada, situatia s-a calmat. Apreciind ca organizarea alegerilor a fost dezastruoasa, protestatarii au acceptat sa paraseasca ambasada, dar numai dupa ce au semnat o petiție in care afirmau ca drepturile le-au fost incalcate, intrucat legea le dadea dreptul sa voteze celor aflati la ora 21.00 in cladire.
Romanii din Londra, nemultumiti ca nu si-au putut exprima votul, au protestat in fata ambasadei si au cantat imnul national. Pe site-urile de socializare au fost postate clipuri care au surprins momentul.
“Nu am fost lasata sa votez. VOT PLAGIAT. Nimeni nu pleaca de aici. Ne-au furat dreptul la vot… se cantă imnul… sunt mandra de romanii de aici si stam uniti impotriva furtului. Se bate in usi, dar nu ne aude nimeni. Veniti de la 2, nu am fost lasati sa votam”, a scris o romanca pe Facebook.
Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a afirmat ca votul a fost ingreunat in Marea Britanie intrucat in birourile electorale ar fi trebuit sa fie șapte membri, insa au existat situații in care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi așteptau ”sute sau o mie de persoane”.
Ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, discuta la miezul noptii, ora Romaniei, cu protestatarii care au fortat intrarea in sediul misiunii diplomatice, nemultumiti ca nu au putut vota, unii dintre acestia sustinand ca ar urma sa fie solicitata interventia Politiei franceze. Potrivit relatarilor de pe retelele de socializare, ambasadorul Mazuru le explica oamenilor ca au incalcat legea, iar acestia raspund citand de pe site-ul ambasadei nota potrivit careia toți cei ce sunt in sediu la orele 21.00 au voie sa voteze si sustin ca, nerespectand aceasta prevedere, membrii biroului incalca legea. Cei aflati in sediul ambasadei scandeaza “Vrem sa votam!”. Unii dintre cei prezenti afirma ca in curand autoritatile ar putea apela la sprijinul fortelor de ordine franceze pentru a pune capat protestului.
stirileprotv.ro

Vezi si

Ambasadorul României în Austria, chemat în ţară pentru consultări

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări, această decizie …