Monday , November 28 2022

România, exclusă de la Eurovision 2016. TVR nu va transmite nici Olimpiada de la Rio

eurovision

Ieri a expirat termenul-limită pentru a plăti o tranșă de 10 miloane de franci elvețieni de către Televiziunea Română catre EBU.
Datoriile televiziunii se ridică la 16,5 milioane de euro.
Este vorba de datorii acumulate din 2008, a spus Irina Radu, fost președinte interimar al TVR.
Pe de altă parte, a spus aceasta, România și-a plătit taxa de participare la concursul Eurovision de anul acesta, a mai spus Irina Radu.
De asemenea, odata cu excluderea TVr din EBU, Romania nu va beneficia nici de transmisia Olimpiadei de la Rio de la vara.
Romania a fost exclusa de la Eurovision 2016 din cauza datoriilor pe care TVR le-a acumulat in ultimii opt ani la European Broadcasting Union (EBU).
Televiziunea Romana are o datorie catre EBU de 16 milioane de franci elvetieni, iar termenul limita pana la care trebuia platita a fost 20 aprilie.
“Este regretabil ca am fost nevoiti sa luam o astfel de decizie. Suntem dezamagiti ca toate doate demersurile noastre catre guvernul roman pentru a rezolva aceasta problema au ramas fara raspuns. Recent, EBU a fost informata de catre Ministerul de Finante ca TVR va intra in procedura de insolventa, ceea ce ar duce la o restructurare masiva a intregului post.
EBU este o asociatie non-profit care reprezinta 73 de posturi de televiziune din 56 de tari. Actualele datorii ale TVR pun in pericol stabilitatea financiara a Uniunii”, a declarat Ingrid Deltenre, director general al EBU, potrivit Romania Tv.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, declarase, miercuri, ca subiectul datoriilor TVR catre Eurovision este in atentia premierului, care poarta discutii cu ministrul Finantelor si cu cel al Culturii, sperand sa poata da un raspuns institutiei pana la finalul saptamanii, informeaza News.ro.
“Subiectul este in atentia noastra. Nu am un raspuns sa va dau, dar este in atentia noastra si se discuta. Premierul discuta si cu ministrul de Finante si ministrul Culturii sa vedem ce raspuns putem da acestei solicitari”, a spus Suciu, intrebat despre solicitarea EBU de a primi din partea autoritatilor precizari cu privire la situatia datoriei.
Dan Suciu a fost intrebat si daca Guvernul se va incadra in termenul limita solicitat de EBU, de pana la finalul acestei saptamani, el afirmand ca Executivul “spera” sa rezolve situatia pana atunci.
Televiziunea Romana a anuntat sambata ca a primit o notificare verbala din partea reprezentantilor European Broadcasting Union, cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume, potrivit careia, din cauza datoriilor acumulate in ultimii opt ani la EBU de catre TVR Romania risca sa nu fie acceptata pe scena Eurovision.
Concursul Eurovision din acest an se va desfasura la Stockholm, Suedia, in 10, 12 si 14 mai.

Vezi si

Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Fostul baron social-democrat Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, a fost …