REGELE ALBERT al II-lea AL BELGIEI A ABDICAT în favoarea fiului său Philippe

reportersite
21 iulie 2013, 12:57

regele AlbertRegele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat duminică, după 20 de ani de domnie, într-o ceremonie organizată la Palatul Regal din Bruxelles, în favoarea fiului său mai mare Philippe, care va deveni duminică la prânz al şaptelea suveran din istoria ţării, relatează AFP.

Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a semnat actul de abdicare în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune, în Palatul Regal din Bruxelles, în prezenţa Guvernului şi Corpurilor constituite.

Philippe va deveni al şaptelea rege al Belgiei, după prestarea jurământului, prevăzută la ora locală 12.00 (13.00, ora României).

Prinţul Philippe a fost educat de la o vârstă fragedă pentru a deveni noul rege. Asta după ce a devenit evident că Regele Baudouin şi soţia sa, Fabiola, nu vor putea avea copii. A studiat la Oxford şi la Universitatea Stanford. A activat ca pilot de avioane de luptă în Forţele Aeriene ale Belgiei şi s-a pregătit în diplomaţie. În 1993, când regele Baudouin a murit, Philippe a fost considerat prea tânăr pentru tron.

„Deja, cu 20 de ani în urmă, Prinţul Philippe era convins că se va urca pe tron. Când a aflat că tatăl său va prelua sceptrul, a fost puţin surprins. Probabil că de atunci aşteaptă şi se pregăteşte activ pentru a fi rege”, Thomas de Bergeyck, comentator al Casei Regale.

Într-un sondaj realizat de televiziunea RTL, doar jumătate dintre flamanzi cred că Philippe va fi un rege bun. Noul monarh este mai bine văzut de valoni, fiind susţinut de două treimi din populaţie.

„Monarhia e ceva pentru poveşti. N-avem nevoie de un rege aici, mai curând am avea nevoie de un preşedinte dar Belgia este un regat foarte complicat. Fără un rege şi fără fotbal, n-am mai avea Belgia”, spune Johan Deckmyn, parlamentar flamand.

Flamanzii îi reproşează în primul rând lui Philippe că vorbeşte mai prost olandeza decât franceza. Potrivit analiştilor, asemenea critici ar putea să dispară curând dacă noul rege va şti să câştige simpatia belgienilor. Iar un rol major l-ar putea ajuta soţia sa Mathilda.