Saturday , December 2 2023

PSD vrea sa modifice Legea Referendumului: Presedintelui i se iau din drepturi. Romanii nu pot decide pe amnistie si gratiere

Mai multi deputati PSD, printre care si presedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea (foto), au pus, marti, in dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii referendumului.
eugen-nicolicea

Acestia motiveaza o astfel de reglementare, printre altele, prin punerea in acord a legii cu deciziile CCR.
“Propunerea legislativa are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandarilor Comisiei de la Venetia si, nu in ultimul rand, punerea in acord a normelor referendare cu deciziile Curtii Constitutionale”, se mentioneaza in expunerea de motive a propunerii legislative.
In propunerea de lege se prevede ca nu pot face obiectul referendumului problemele care nu pot fi supuse revizuirii, problemele pentru care e necesara revizuirea Constitutiei, probleme fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea, care nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor.
De asemenea, se prevede ca nu se poate organiza un referendum daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preeminenta dreptului – statului de drept).
O alta prevedere vizeaza faptul ca referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei se stabileste prin hotararea Parlamentului, in conditiile prevazute la art. 95 din Constitutie, iar rezultatul acestuia este obligatoriu.
Iohannis ar amana referendumul. Cum vede PNL decizia presedintelui
Propunerea legislativa stipuleaza, totodata, ca presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ.
De asemenea, in propunerea de lege se stipuleaza ca in cadrul referendumului populatia poate fi consultata cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate.
PNL spune ca va ataca la CCR proiectul PSD
Deputatul PNL Gabriel Andronache a precizat, marti, ca PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului, considerand ca forma actuala a legii este suficienta. El a aratat ca proiectul PSD contine elemente de neconstitutionalitate, iar PNL il va ataca la CCR daca va fi adoptat.
“PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului. Forma actuala este suficienta pentru desfasurarea oricarui referendum si este in acord cu prevederile constitutionale, dar si cu recomandarile Comisiei de la Venetia. Propunerea legislativa a PSD adauga la Constitutie”, a spus Andronache in cadrul dezbaterii publice in care a fost prezentata propunerea PSD de modificare a Legii referendumului.
De asemenea, Andronache a precizat ca propunerea legislativa avansata de PSD contine elemente “vadite” de neconstitutionalitate.
“Daca o adoptati, ne va determina sa o supunem controlului CCR”, a subliniat Andronache.
ziare.com

Vezi si

Marcel Ciolacu merge în Statele Unite, unde va avea întrevederi cu secretarul de stat Antony Blinken, cu secretarul Apărării și cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu va efectua în zilele următoare o vizită în Statele Unite ale Americii, …