Monday , September 26 2022

Procurorii sustin ca Vantu e inca patron la Realitatea TV

Cateva detalii din referatul procurorilor  (dosarul Petromservice) referitoare la actionariatul companiei Bluelink Comunicazione, care detine Realitatea Media, ridica semne de intrebare referitoare la adevaratul proprietar al televiziunii chiar si dupa vanzarea acesteia, anuntata la inceputul lunii mai 2011. Procurorii sustin ca beneficiar real la Bluelink Comunicatione a ramas Sorin Ovidiu Vintu, chiar si dupa intrarea lui Elan Schwartzenberg in companie ca actionar nominal in data de 29 aprilie 2011. Contactat de HotNews.ro, Schwartzenberg sustine ca este adevaratul proprietar si ca a fost de la bun inceput, adica de la momentul presupusei vanzari.
Procurorii Parchetului General sustin ca Sorin Ovidiu Vîntu era “beneficiarul real” al companiei off-shore Bluelink Comunicazione si dupa data de 29.04.2011, cand Elan Schwarzenberg a intrat in offshore-ul din Cipru, potrivit referatului de arestare, ca “actionar nominal” cu 1000 de actiuni alaturi de Vitalie Dobanda cu 100 de actiuni.
Potrivit datelor de la CNA din noiembrie 2011, Bluelink Comunicazione detine 86,5% din actiunile Realitatea Media.
Momentul intrarii lui Schwartzenberg in Bluelink Comunicazione, identificat de procurori ca fiind 29 aprilie 2011, coincide cu ziua in care  Sorin Ovidiu Vantu a facut un anunt de pe scarile Tribunalului. Atunci avea sa fie arestat in alt dosar, in care este acuzat de santaj la adresa lui Sebastian Ghita.
In acea zi, vineri 29 aprilie, Sorin Ovidiu Vantu anunta ca “are o supriza” pentru Traian Basescu, care va fi anuntata luni. Pe 2 mai, copiii lui Sorin Ovidiu Vantu (Ioana si Ionut) anuntau ca tatal lor “nu mai este in aceasta afacere”. Tot atunci, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca a cumparat 90% din pachetul de actiuni de la Realitatea Media.
Procurorii sustin insa ca adevaratul beneficiar era, chiar si dupa 29 aprilie 2011, tot Sorin Ovidiu Vantu si ca actionarii nominali si directorul nominal erau “paravane”.
La pagina 15 din referatul in baza caruia Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca au fost arestati marti, se arata insa ca SOV ar fi fost adevaratul proprietar al unor companii, intre care si Bluelink, care functionau in Cipru cu diferiti actionari nominali si directori nominali:
“Din declaraţiile depuse la deschiderea conturilor bancare şi din evidenţele departamentului de înregistrare a societăţilor din străinătate înscrisuri transmise de autorităţile judiciare cipriote în urma comisiei rogatorii internaţionale solicitate în cauză rezultă că toate companiile offshore prin intermediul cărora s-au realizat achiziţiile de acţiuni şi fraudarea patrimoniului S.C. Petromservice S.A. sunt controlate de Vîntu Sorin Ovidiu şi Ţurcan Octavian, care au contribuit astfel în mod nemijlocit la săvârşirea infracţiunii de delapidare. Astfel, din înscrisurile menţionate rezultă date cu privire la acţionarii şi directorii nominali, precum şi cu privire la beneficiarii reali ai companiilor implicate în faptele descrise anterior”.
Contactat de HotNews.ro, Elan Schwartzenberg contesta referatul procurorilor si sustine ca pe 29 aprilie el a devenit adevaratul proprietar.
Cu regret trebuie sa-i contrazic pe domnii procurori, vehement, in trei subiecte. Unu: detin in nume propriu si personal 92% din Bluelink. Sunt beneficiar total, real, cum vreti sa formulati. Doi: Sunt unicul director al companiei. Trei: compania Bluelink nu detine niciun cont in Cipru. Am vazut  ca stimatii procurori sustin ca am avea un cont si ca beneficiarul contului ar fi Sorin Ovidiu Vantu si directorul firmei ar fi domnul Vitalie (Dobanda – n.r.). Deci, la toate trei punctele: sunt actionar cu 92%; directorul firmei sunt eu – exista si la Registrul Comertului; nu avem cont in Cipru.
Intrebat daca e beneficiar real la Bluelink de la bun inceput, din 29.04, Elan Schwarzenberg a raspuns: “Da. Am aparut la Registrul Comertului, sigur, 2-3 saptamani mai tarziu. Tot la Registrul Comertului se poate constata ca directorul firmei sunt eu, nu dl Vitalie. Iar firma Bluelink nu are niciun cont in Cipru. Da, a avut in trecut. Dar in secunda asta nu are niciun fel de cont. La momentul achizitiei conturile erau inchise. Nu le-am inchis eu, pur si simplu erau inchise.”
Nu ii acuz pe procurori de rea-vointa. Probabil au informatii care dateaza din trecut. Ca sa nu va mai spun ca povestea cu Sorin Ovidiu Vantu este o ineptie, pentru ca probabil dumnealor au uitat ca de vandut mi-au vandut copiii dansului. Ei aveau niste acte de proprietate si ei mi-au vandut mie, nu el mie. E total ca la Radio Erevan.
Potrivit referatului de arestare, de la 30 ianuarie 2006 până la 29 aprilie 2011 singurul acţionar nominal  la Bluelink Comunicazione a fost Vitalie Dobândă, unul dintre apropiatii lui SOV. De la 29 aprilie 2011 până în prezent, acţionari nominali au devenit Elan Schwartzenberg (1.000 de acţiuni) şi Vitalie Dobândă (100 de acţiuni).

Vezi si

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy au fost retrase de la vânzare din toate magazinele din România

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy au fost retrase de la vânzare din toate magazinele …