Thursday , June 30 2022

Presedintele Parlamentului de la Kiev, Oleksandr Turcinov, devine presedinte interimar al Ucrainei

oleksandr turcinov

Preşedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, va prelua interimar funcţia de preşedinte al ţării în locul lui Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă, potrivit unei rezoluţii adoptate duminică de către deputaţi, relatează AFP.
Constituţia ucraineană prevede ca preşedintele Parlamentului să asume funcţia de şef de stat în cazul vacanţei postului. Alegeri prezidenţiale anticipate au fost stabilite pe 25 mai.
Parlamentul ucrainean, controlat de către opoziţie, are pe ordinea de zi, duminică, o serie de proiecte, inclusiv ratificarea unui acord cu UE, care a provocat violenţele din ţară, şi interzicerea Partidului Regiunilor şi Partidului Comunist, ambele parlamentare.
Guvenul lui Viktor Ianukovici a refuzat să semneze în ultimul moment un acord de asociere cu UE, pe 21 noiembrie 2013, reorientându-se către Moscova, provocând astfel proteste de stradă care s-au transformat într-o mişcare de contestare a şefului statului şi violeneţe care s-au soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi, la Kiev.
Parlamentul ar putea adopta acest text duminică, scrie Russia Today.
De asemenea, parlamentarii doresc să “aleagă” un premier în locul lui Mikola Azarov, demis de Ianukovici la solicitarea opoziţiei, continuă postul.
Fostul premier Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă din închisoare, după ce a fost condamnată în 2011 la şapte ani de detenţie pentru abuz de putere, adjunctul ei în cadrul partidului Batkivşcina, Arseni Iaţeniuk, şi politicianul miliardar Petr Poroşenko sunt posibili candidaţi la funcţia de premier.
Potrivit Russia Today, un alt proiect vizează scoaterea în afara legii a Partidului Regiunilor, al lui Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă de facto din funcţia de preşedinte de către Parlament, şi Partidul Comunist din Ucraina. Ambele formaţiuni au reprezentanţi în Legislativ.
Fostul ministru de Interne Vitali Zaharcenko a fost împiedicat sâmbătă de către poliţia de frontieră să părăsească ţara, potrivit agenţiei ucrainene Unian, citată de agenţia rusă Itar-Tass în pagina electronică de duminică.
“Fostul ministru de Interne Vitali Zaharcenko a încercat să părăsească Ucraina sâmbătă, însă poliţişti de frontieră nu i-au permis, deoarece nu deţinea documentele necesare” în acest sens, a declarat pentru Unian Serghei Astahov, adjunctul şefului Serviciului ucrainean de frontieră.
Zaharcenko “a sosit pe aeroportul din Doneţk şi a încercat să fugă în străinătate cu un zbor de linie”, a precizat oficialul, fără să ofere alte precizări.
Parlamentul ucrainean l-a desemnat sâmbătă pe un apropiat al opozantei Iulia Timoşenko, Arsen Avakov, în funcţia de ministru de Interne interimar.
Bilanţul violenţelor care au avut loc la Kiev începând de la marţi a ajuns la 88 de morţi, a anunţat Ministerul ucrainean al Sănătţii sâmbătă seara pe site, relatează BBC News online.
 
 

Vezi si

48 de percheziții în țară într-un dosar de delapidare a 22 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii

Poliția a pus în aplicare, joi, 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate …