Friday , December 9 2022

Nicolae Ciucă, la Vicov: Vom face totul ca cetăţenii români şi ucraineni să se bucure de drepturile care li se cuvin, de o parte şi de alta a graniţei

Guvernele de Bucureşti şi Kiev au responsabilitatea asigurării unui climat pentru “exercitarea plenară şi sustenabilă” a drepturilor care le revin atât în România, cât şi în Ucraina comunităţilor de români şi a celor de ucraineni, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă. El a participat, joi, alături de omologul său ucrainean Denys Shmyhal, la deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina).

” În cadrul întâlnirii de astăzi, desigur, voi discuta cu domnul prim-ministru şi despre rolul pe care comunitatea românească îl joacă în acest ansamblu al acţiunilor desfăşurate de Ucraina pentru apărarea Ucrainei. Cetăţenii români au demonstrat constant că sunt loiali şi fideli statului ucrainean. Şi sunt convins că acest lucru îl apreciază şi l-au apreciat, aşa cum am constatat şi la întâlnirile pe care le-am avut la Kiev împreună cu domnul preşedinte Zelenski şi domnul prim-ministru. Şi este cât se poate de onest să discutăm despre drepturile comunităţilor, atât cea română în Ucraina, cât şi cea ucraineană în România”, a declarat Ciucă, citat de Agerpres.

Acesta a menţionat că pe teritoriul României şi-au găsit refugiu aproximativ 2,7 milioane de ucraineni, iar o parte dintre ei au ales să rămână în ţara noastră, iar Guvernul de la Bucureşti, cât şi cetăţenii români au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru a putea să îi sprijine în aceste momente deosebit de grele.
“Şi vom continua ca împreună cu Uniunea Europeană să facem tot ceea ce este necesar în acest sens. Ca atare, revenind la cele două comunităţi aflate de-a lungul graniţei dintre România şi Ucraina, avem responsabilitatea să ne asigurăm că este creat acel climat pentru exercitarea plenară şi sustenabilă a drepturilor care le revin atât în România, cât şi în Ucraina. Am convingerea că această chestiune va rămâne în atenţia autorităţilor ucrainene şi, încă o dată subliniez, aşa cum ne-am angajat reciproc la Kiev, vom face totul ca cetăţenii români şi cetăţenii ucraineni să se bucure de drepturile care li se cuvin, şi de o parte şi de alta a graniţei”, a mai declarat Ciucă. AGERPRES 

Vezi si

Ciolacu: „Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Putin”

România rămâne la ușa Schengen din nou, după 11 ani de așteptare, deși a avut …