Saturday , June 22 2024

New York Times: Drona interceptată de ruși deasupra Mării Negre decolase din România

Drona americană care s-a prăbușit marți în Marea Neagră din cauza avioanelor rusești decolase de la baza sa din România, a declarat pentru New York Times un oficial militar american de rang înalt. Aeronava fără pilot MQ-9 Reaper decolase marți dimineață de la bază pentru o misiune obișnuită de recunoaștere, care durează de obicei între nouă și zece ore, potrivit sursei citate.

Deși modelul MQ-9 poate fi dotat cu rachete Hellfire, această dronă nu era înarmată și efectua operațiuni de supraveghere la aproximativ 120 kilometri sud-vest de Crimeea când a fost interceptată de cele două avioane rusești, a precizat oficialul citat.

Statele Unite au spus că drona efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de avionul rusesc.

Oficialul nu a spus de unde decolase aparatul, dar România găzduiește, începând din 2019, drone Reaper la baza aeriană de la Câmpia Turzii, aceste aeronave fiind folosite pentru misiuni de supraveghere. În iulie 2022, ​o MQ-9 Reaper s-a prăbușit în apropiere de baza Câmpia Turzii.

Statele Unite au trimis periodic, în baza relațiilor bilaterale, aeronave de luptă și militari care să participe la exerciții și să se antreneze cu soldații români. An de an la Baza 71 au venit pentru exerciții militari americani cu avioane de luptă F-15 sau cu F-16, iar în 2019-2021 SUA a trimis de trei ori la Câmpia Turzii drone de atac MQ-9 Reaper.

Vezi si

Un nou val de praf saharian ajunge în România

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni masa de aer …