Monday , August 8 2022

Licitaţii trucate în spitale. Managerii iau 30%, o parte din bani – la partidele care i-au numit

hexi1

Managerii de spital iau 30% din contracte, iar o parte din bani ajung la partidele care îi numesc şi îi menţin în funcţie. Este mărturia cutremurătoare a unui medic microbiolog. Sub protecţia anonimatului, doctorul a povestit, pentru tolo.ro, cum funcţionează mecanismul corupţiei în spitale şi cum a reuşit Hexi Pharma să-şi distribuie produsele în peste 350 de spitale din toată ţara.
Medicul cu experienţă de peste 20 de ani în sistemul medical românesc a povestit, sub protecţia anonimatului, cum se trucau licitaţiile în spitale şi cum se distribuiau şpăgile.
“Aproape toate firmele de biocide dădeau bani. Ca să fie clar! Dar Hexi avea un specific. Se ştia că produsele lor sunt slabe. Şi atunci, ei plusau la bani, faţă de alţii”, a declarat medicul, pentru  tolo.ro.
Aceasta a povestit o întâlnire pe care a avut-o cu directorul general de la Hexi Pharma, Flori Dinu.
“- Nu are sens, produsele firmei dumneavoastră au probleme.
– Dar n-aveţi dreptul să ne refuzaţi!
– Ba da, am dreptul ca profesionist! Şi am dreptul să fac un referat de respingere prin care să anunţ şi celelalte spitale.
– Am înţeles. Cât v-a dat Anios?
– Poftim?!!!
– Cât v-a dat Anios, că eu vă dau dublu!”
Medicul susţine că directorul Hexi Pharma a dus mâna la geantă să scoată plicul pentru că aşa funcţionează lucrurile în spitale.
„Directorul general al unui spital primeşte şi 30% din contractul pe dezinfectanţi. Însă o parte din bani îi dă mai departe protectorului politic, pentru cheltuieli de partid. Mai primesc bani directorul medical, între 5% şi 10%, preşedintele comisiei de licitaţie, şeful de la achiziţii, epidemiologul, directorul economic şi asistenta şefă.”
Medicul a mai dezvăluit un aspect important cu privire la neregulile din spitale şi cum reuşea Hexi Pharma să dea şpăgi mari.
“Contractul cadru era semnat în condițiile de la licitație. La prețul de 8 lei pe litru, să zicem. Apoi, veneau actele adiționale. Despre care nu mai știa nimeni, nu deveneau publice. Aceste acte adiționale creșteau prețul până la cel dorit de Hexi și toată lumea era mulțumită. Aceste documente adiționale există în arhiva spitalului”, a încheiat microbiologul, care acum lucrează în sistemul medical privat.
 

Vezi si

Noi sortimente de înghețată Häagen-Dazs retrase de la vânzare în România

Noi loturi de îngheţată Haagen-Dazs sunt retrase de la vânzare de marile reţele de supermarketuri, …

One comment

  1. De asta Romania este o tara saraca, se fura pe rupte in mai toate domeniile.