Friday , October 7 2022

LEGEA SALARIZĂRII, semnată de liderii coaliţiei PSD-ALDE. Ce salarii cresc de la 1 iulie 2017

Proiectul Legii Salarizării, dezbătut joi la Comitetul Executiv Naţional al PSD şi ulterior în şedinţa coaliţiei PSD-ALDE a fost semnat de liderii coaliţiei guvernamentale, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu şi Călin Popescu Tăriceanu şi va fi înaintat cât mai curând în Parlament pentru dezbateri şi vot, astfel încât la 30 iunie, cel mai târziu să poată fi adoptat. Primele majorări salariale ar urma să intre în plată de la 1 iulie 2017, iar în Sănătate se vor înregistra cele mai mari creşteri, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
coalitie

Semnarea proiectului Legii Salarizării a fost principalul punct de pe ordinea de zi la şedinţa coaliţiei de guvernare de la finalul întrunirii liderilor PSD de la Sinaia.
Toate autorităţile şi instituţiile publice sunt incluse în legea salarizăriil unitare a bugetarilor, mai puţin BNR şi ASF.
“Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu este de 1/12. Sindicatele au cerut sau au sperat să fie un raport de măcar 1/13 pentru că pe actuala legislaţie aveam 1/15, iar haosul care s-a generat în sistem în ultima perioadă a dus chiar la un raport mult mai mare. Este mulţumitor cred, pentru toată lumea că raportul e de 1/12. Principiile aflate la baza acestei legi sunt principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii egale pentru muncă de valoare egală, al nediscriminării între angajaţii din sistemul bugetar, al ierarhizării pe verticală şi orizontală, al transparenţei şi sustenabilităţii financiare, pentru care a trebuit să lucrăm cu Ministerul de Finanţe”, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Potrivit proiectului, salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade, trepte şi gradaţii în funcţie de vechime.
“Gradațiile se acordă în procent de 7,5% pentru gradația 1 de la 3 la 5 ani vechime, 5% pentru gradația 2 de la 5 la 10 ani, pentru gradația 3, între 10 și 15 ani vechime, procentul este de 5%, gradația 4 de la 15 la 20 de ani este 2,5%, iar gradația 5 peste 20 de ani, procentul este de 2,5%”, a arătat ministrul.
“Sporurile nu au fost tăiate. Toate cele care erau înainte în lege se vor regăsi în continuare, diferenţa este că s-au plafonat la ordonatorul de credite la 30%, ca să oprim sarabanda care a dus în unele instituţii publice la o anvelopă de 70-80 la sută sporuri. În cadrul instituţiei per total anvelopă trebuie să fie de 30%. Un poliţist care lucrează în stradă poate să ajungă la 70-80 la sută sporuri, dar cei de la birou trebuie să aibă sporuri mai mici”, a punctat Vasilescu.
De la 1 iulie 2017 se acorda majorări salariale personalului militar (+20% faţă de nivelul din martie 2017), poliţiştilor (+5%), iar de la 1 ianuarie vor creşte printre altele salariile în educaţie (+50% faţă de decembrie 2017), administraţia locală şi în sănătate. “Medicii şi asistentele vor intra la 1 ianuarie 2018 cu toată creşterea. Concret, valoarea la care ar trebui să ajungă în anul 2022 va intra în plată cu 1 ianuarie 2018, însă ei nu vor mai creşte deloc până în 2022”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.
Surse politice citate de televiziunile de stiri spuneau că în urma analizei la care a fost supus proiectul s-au descoperit o serie de puncte la care mai trebuia lucrat, ca sunt discrepante, astfel că depunerea proiectului la Parlament risca să fie amânată. Până la finalul şedinţei, proiectul a fost totusi asumat de parlamentarii coaliţiei PSD – ALDE si va fi depus cât mai rapid în Parlament.
“În ultimele două săptămâni şi eu, şi colegii mei din partid am adus contribuţia la acest proiect, în timp ce colegii de la ALDE nu au avut această posibilitate. Nu au existat divergenţe pe acest proiect, dar, aşa cum era firesc, s-a recitit legea, s-au făcut simulări astfel încât proiectul să fie finalizat şi să venim în faţa dvs. în cunoştinţă de cauză. Proiectul a fost semnat, cel mai important era ca această decizie politică să fie luată. Urmează ca parlamentarii coaliţiei să devină coiniţiatori. Au fost câteva corecturi, dar nu de substanţă, ci de corelare”, a explicat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Vezi si

Premiul Nobel pentru Pace 2022: Un activist din Belarus și două organizații pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina

Ales Bialiatski, avocat pentru drepturile omului din Belarus, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și …