Tuesday , March 5 2024

ÎPS Teodosie  se declară „în deplină ascultare” față de PF Daniel și față de Sfântul Sinod

Arhiepiscopia Tomisului au anunțat că Înalt Prea Sfințitul Teodosie “rămâne în deplină ascultare” față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a mai anunțat că sunt considerate “nepotrivite și lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influență nebisericești de a stârni un conflict între Patriarhie și Arhiepiscopia Tomisului”.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, luni, un punct de vedere în legătură cu anularea mitingului societății civile în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului, care fusese programat sâmbătă.

“Arhiepiscopia Tomisului mulțumește organizatorilor pentru că au dat curs rugăminții și îndemnului părintesc al Înaltpreasfințitului Teodosie de a renunța la marș și de a i se alătura ierarhului Tomisului în rugăciune la hramul bisericii «Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie» din Constanța. Prezența lor alături de soborul de arhierei a oferit mai multă solemnitate evenimentului care s-a desfășurat în cele mai bune condiții și a evitat, măcar în parte, interpretările insinuante menite să devieze atenția publică de pe un demers în interesul restabilirii adevărului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusă «răzvrătire» a Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie. Subliniem din nou faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a știut de miting până la apariția știrii transmise de organizatori în mediul online. În legătură cu aceasta, Arhiepiscopia Tomisului a emis comunicatul din 8.02.2024”, a anunțat Arhiepiscopia Tomisului.

De asemenea, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au afirmat că ÎPS Teodosie rămâne în deplină ascultare față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod.

“Așa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite și lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influență nebisericești de a stârni un conflict între Patriarhia Română și Arhiepiscopia Tomisului. În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră și eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru neamul pe care îl păstorește precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să își exercite atribuțiile, în limitele statutare și regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând și pretutindeni, argumentația atât de bogată a propriei descendențe”, a mai precizat Arhiepiscopia Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului a solicitat, vineri seară, organizatorilor mitingului pentru recunoașterea Mitropoliei Tomisului, care era programat sâmbătă după-amiază, în municipiul Constanța, să renunțe la demersul lor.

Reprezentanții Arhiepiscopiei anunțaseră, cu 24 de ore înainte, după ce mai multe organizații civile au informaseră că vor organiza un miting pentru recunoașterea Mitropoliei Tomisului, că instituția nu este inițiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment, dar au precizat că nu se opun acestui demers, adăugând că îi roagă pe participanți să evite o posibilă tentativă de deturnare a acestei manifestări.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, la Radio Dobrogea, dacă Mitropolia Tomisului ar trebui înființată, reactivată sau recunoscută și dacă a fost vreodată desfințată.

“Nu a fost desfințată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viața ei activă și, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată și recunoscută și nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat”, a răspuns IPS Teodosie.

El a mai fost întrebat de un alt ascultător al emisiunii cum se pot implica cetățenii în acest demers.

“Da, au venit la mine mulți. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat și alții, ne dați voie să trimitem și noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creștinește, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate și țării și bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă și dumneavoastră, laicii, doriți să aduceți un aport, că știu că ați luat cunoștință despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceți și dumneavoastră un efort să trimiteți dorințele dumneavoastră către Patriarhie și Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie a mai fost întrebat dacă va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului.

“Eu nădăjduiesc să fie pusă pe ordinea de zi solicitarea noastră. Dumneavoastră puteți să vă exprimați, cum am spus și mai înainte, să cereți, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică și pentru toți credincioșii noștri. Toți avem un plus de demnitate și binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparținut înaintașilor noștri. Trimiteți scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Patriarhia Română a precizat, vineri, că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, “insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie”, fiind încălcată astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, “încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”.

Vezi si

Iliescu: Regret anumite episoade din primii ani de după Revoluţie; ce s-a întâmplat era inevitabil

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu afirmă că regretă, privind retrospectiv, unele episoade din primii …