Friday , October 7 2022

Iohannis, în SUA: Întâlniri cu omologul chinez, cu premierul Japoniei și cu diaspora

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit sâmbătă, în cea de-a treia zi în SUA, cu omologul său din China, cu premierul Japoniei, dar și cu românii din Diaspora. Astăzi, șeful statului va ține două discursuri la summitul ONU.
iohannis-sua

Președintele Românie a avut sâmbătă, în marja participării la reuniunea Global Leaders’ Meeting on Gender Equality and Women’s Empowerment, o întrevedere cu Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, anunță Administrația Prezidențială.
Cei doi demnitari au salutat evoluția și substanța relațiilor româno-chineze, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul mai larg al raporturilor Uniunea Europeană-China și pe plan internațional.
În plan bilateral, discuțiile au vizat, în mod deosebit, aprofundarea cooperării economice și investiționale între România și Republica Populară Chineză. Principalele sectoare vizate pentru derularea unor proiecte de anvergură sunt energia, infrastructura și turismul. Cu ocazia întrevederii, a fost exprimat interesul României pentru proiectul Noului Drum al Mătăsii.
Cei doi înalți oficiali au abordat și aspecte ale cooperării dintre România şi Republica Populară Chineză în sistemul onusian. De ambele părți s-a exprimat interesul pentru intensificarea acestei colaborări.
După întrevederea cu Xi Jinping, Klaus Iohannis a participat la dineul găzduit de premierul Japoniei, Shinzo Abe, în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment”.
Scopul evenimentului a fost de a aduce la un loc toți susținătorii campaniei de promovare a drepturilor femeilor (10 lideri politici, 10 lideri de corporații, 10 lideri ai lumii academice). Participanții la campania globală HeForShe, șefi de stat și guvern, au lansat un apel la non-discriminare pe bază de gen.
Președintele Klaus Iohannis a reiterat în acest cadru angajamentul ferm al României în lupta pentru implementarea globală a drepturilor omului, inclusiv prin aplicarea tuturor instrumentelor juridice pentru eliminarea discriminării de gen.
iohannis-diaspora
Sotii Iohannis la intalnirea cu romanii din SUA

Președintele României a organizat și o întâlnire cu românii din America. “Să continuaţi să fiţi purtătorii de cuvânt ai tradiţiilor româneşti în Statele Unite ale Americii!” Astea le-a cerut Klaus Iohannis românilor stabiliţi la New York. Şeful statului i-a asigurat că îşi doreşte ca anul viitor românii din străinătate să poată vota prin corespondenţă.

“Să continuați să fiți purtătorii de cuvânt ai tradițiilor românești. Să-i îndemnați pe partenerii americani să descopere România ca turiști sau ca incestitori. Sunt preocupat de calitatea legilor din România. Una din preocupările celor care vor să investească în România este lipsa de predictibilitate a legislației”, a spus Iohannis diasporei.
Ca la fiecare întâlnire cu românii din străinătate, președintele a adus în discuție tema votului prin corespondenta.
“Votul prin corespondență este unul la care țin în mod special. Asigurarea cadrului legal pentru ca românii din diaspora să poată vota în 2016 prin corespondent va fi o dovadă de maturitatea a clasei politice“, a explicat șeful statului român.
Pentru Carmen Iohannis, întâlnirea cu românii a fost primul eveniment oficial la care a participat în vizita de la New York.
realitatea.net
 

Vezi si

Un bebeluș prematur aruncat de viu la Maternitatea Polizu a supraviețuit. ”A dat cu piciorul în sac și copilul a început să plângă”. Ginecologul care l-a declarat mort și l-a aruncat într-o tavă este anchetat

Tatăl unui copil născut prematur care a fost declarat mort la naştere şi ”aruncat într-o …