Tuesday , January 31 2023

Guvernul modifică Legea alegerii preşedintelui. Ce se va schimba

vot

Guvernul intenţionează să modifice, prin ordonanţă de urgenţă, legea privind alegerea preşedintelui României. Executivul are în vedere mai multe amendamente la legea în vigoare, cele mai importante vizând eliminarea secţiilor speciale de vot şi exercitarea dreptului de vot de câtre alegători la orice secţie de votare.
Guvernul ar putea discuta în şedinţa de joi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României.
Potrivit notei de fundamentare a OUG, scrie Agerpres, o modificare importantă o reprezintă eliminarea secţiilor de votare speciale, corelată cu reglementarea posibilităţii exercitării dreptului de vot la orice secţie de votare în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu.
Totodată, actul normativ prevede majorarea termenului de stabilire de către Guvern a datei alegerilor de la 45 la 60 zile înainte de ziua votării.
De asemenea, se are în vedere modificarea termenului de depunere a candidaturilor la 45 de zile înaintea datei votării, astfel încât la data începerii campaniei electorale acestea să fie definitive.
În acest moment, data începerii campaniei electorale coincide cu termenul limită de depunere a candidaturilor, ceea ce înseamnă că data rămânerii definitive a candidaturilor este la şase zile de la data începerii campaniei electorale.
Pe de altă parte, prin OUG se intenţionează clarificarea posibilităţii funcţionarilor publici de a fi desemnaţi ca preşedinţi şi locţiitori ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, prin introducerea unui text expres care să înlăture orice interpretare privind o eventuală incompatibilitate.
Alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc în zilele de 2 şi 16 noiembrie, respectiv primul şi al doilea tur. (romaniatv.net)
 

Vezi si

Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

Începând de miercuri, 1 februarie, cazierul judiciar va fi disponibil online, prin accesarea aplicaţiei ghiseul.ro …