Friday , April 26 2024

Guvernul amana rectificarea bugetara, ca s-o mai analizeze

Rectificarea bugetara nu a fost adoptata in sedinta de joi a Guvernului, proiectul fiind doar discutat in prima lectura.

“Rectificarea a fost prezentata in prima lectura in sedinta de azi, urmand sa fie adoptata in sedinta urmatoare”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul sedintei.

Intrebat care a fost motivul pentru care rectificarea nu a fost adoptata, tinand cont de faptul ca ministrul de Finante a dat asigurari ca proiectul va fi pe masa Guvernului inca de luni, Nelu Barbu a spus ca Executivul vrea sa o analizeze in detaliu.

“Decizia Guvernului a fost sa mai analizeze in detaliu fiecare aspect, astfel incat sa nu mai existe tot felul de interpretari in spatiul public”, a spus Nelu Barbu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului nu a precizat insa cand va avea loc urmatoarea sedinta de guvern, spunand doar ca “va vom anunta cu cel putin 24 de ore inainte”.

Desi anuntase ca va prezenta rectificarea joia trecuta, cel tarziu, iar luni va fi adoptata de Guvern, Eugen Teodorovici a pus proiectul in dezbatere publica abia marti dimineata.

In document se arata ca va fi respectata limita de 2,76% a deficitului bugetar si ca sunt asigurate sumele necesare pentru plata pensiilor si a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investitii aflate in derulare, in timp ce sunt reduse sumele alocate institutiilor cu un grad scazut de utilizare a banilor alocati, se mai arata in proiect.

Ministerele care pierd bani la rectificare sunt:
Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei),
Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei),
Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comert si Antreprenoriat (-243 milioane de lei),
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (- 310,4 milioane de lei),
Ministerul Cercetarii si Inovarii (- 369,1 milioane lei),
Ministerul Educatiei Nationale (-1,03 miliarde lei),
Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei) .

Totodata, si bugetul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) va fi redus cu 71,66 milioane de lei. In schimb, bugetul Serviciului Roman de Informatii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane de lei, fiind majorate si bugetele Serviciului de Informatii Externe (SIE) si Serviciului de Protectie si Paza (SPP).

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, dar primarii sunt in continuare nemultumiti de banii primiti.

Vezi si

Procedurile de călătorie la ieșirea din țară a minorilor, simplificate

Guvernul a aprobat, joi, o hotărâre în baza căreia persoanele fizice majore, care însoțesc minorii …