Sunday , January 29 2023

Guvern pro-rus votat la Chișinău, după demiterea Cabinetului Maia Sandu. Noul premier este un consilier al lui Dodon

​La două zile de la demiterea Guvernului Maia Sandu, la Chișinău a fost instalat un nou Cabinet, condus de un consilier al președintelui Igor Dodon. Noul Executiv a trecut de Parlament cu voturile socialiștilor lui Dodon și ale parlamentarilor de la Partidul Democrat, fondat de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Guvernul condus de premierul Ion Chicu, fost consilier al lui Igor Dodon, a fost votat în Parlament de 62 de deputați ai Partidul Socialiștilor și ai PDM, partid fondat de oligarhul Plahotniuc și condus de fostul premier Pavel Filip.

Parlamentarii Blocului proeuropean ACUM au părăsit plenul Parlamentului, pentru că nu au vrut să participe la votarea Guvernului Chicu.

“Facţiunea PAS nu va participa la acest show şi de aceea vă lăsăm ca acest love story să se producă, într-o atmosferă colegială, după care noi probabil vom reveni”, a declarat Igor Grosu, preşedintele facţiunii PAS.

Înainte de procedura de vot, premierul desemnat Ion Chicu a prezentat componența noului Guvern și programul Executivului, în plenul Parlamentului.

Chicu a promis continuarea reformei justiției, atragerea a circa 300 de milioane de euro anul viitor pentru infrastructură și revenirea la programele sociale de până în iunie 2019.

El a susținut că printre prioritățile Executivului s-ar număra pedepsirea celor care se fac vinovați de furtul miliardului, a celor care au pus întoarcerea sumelor fraudate pe umerii oamenilor, asigurarea R. Moldova cu gaze în iarna care vine, rectificarea Legii bugetului pentru anul 2019, pentru a putea plăti salariile, dar și măsuri pentru a evita „blocajul în sistemul justiției”, scrie deschide.md .

“Criza politică declanșată cu câteva zile în urmă poate avea repercusiuni extrem de grave pentru toate domeniile social-economice din țară. De acest lucru suntem conștienți cu toții, că orice zi de prelungire a acestei crize și implicit a stării de nefuncționalitate a administrării publice centrale, dar și locale, va agrava și mai mult situația țării în prag de iarnă. Iată de ce decizia de a solicita amabilitatea dumneavoastră, stimați deputați, de a examina chestiunea cu privire la instituirea unui nou Guvern am luat-o împreună cu colegii mei prezenți în sală, în doar câteva ore după semnarea de către președintele Republicii Moldova a decretului privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru”, a declarat Ion Chicu în plenul Parlamentului.

Totodată, noul premier susține că și-a propus să „intensifice” relațiile cu Uniunea Europeană, să promoveze o „politică externă echilibrată”, să „consolideze statutul de neutralitate” al Replicii Moldova și să „aprofundeze relațiile de prietenie” cu statele vecine România și Ucraina.

Ion Chicu a fost fost ministru de Finanțe în Guvernul Pavel Filip. În ultimele luni, a fost consilier al președintelui Igor Dodon.

Guvernul de la Chișinău, în frunte cu premierul Maia Sandu, a fost demis marți, prin moțiune de cenzură inițiată și votată de socialiștii lui Igor Dodon și de parlamentarii Partidului Democrat, fondat de oligarhul Vlad Plahotniuc.

HotNews

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …