Friday , May 24 2024

Grecia a trimis, în ultimul moment, un pachet dur de reforme pentru a obţine 12 miliarde de euro împrumut

tsipras

Pe ultima sută de metri, Grecia a trimis propunerile economice necesare primirii unui împrumut vital de 12 miliarde de euro. Oficialii din zona euro au confirmat că au primit noul plan de la guvernul lui Alexis Tsipras.
Tsipras a trimis în ultimul moment oficialităţilor europene planul de redresare a economiei în vederea obţinerii unui împrumut internaţional.
Se presupune că planul de reforme ar conţine măsuri cum ar fi creşterea taxelor şi a impozitelor şi anumite schimbări în sistemul de pensii, potrivit unor surse din zona euro.
Guvernul lui Alexis Tsipras a solicitat zonei euro un împrumut pe 3 ani dintr-un fond special, cu promisiunea că, până la finalul acestei zile, va trimite, detaliat, măsurile menite să redreseze economia.
Printre acestea, creşterea TVA şi noi reforme privind pensiile şi impozitele. Băncile rămân închise până luni, măsură decisă cu speranţa că se va ajunge la un acord până atunci. Într-o schimbare drastică de atitudine, cancelarul Angela Merkel a dat de înţeles, pentru prima oară, ca ar putea accepta reducerea datoriei Greciei.
Părerile privind evoluţia crizei elene sunt împărţite. Unii experţi spun că sunt şanse să se ajungă la un acord, duminică, iar aceste propuneri de ultim moment să fie pe placul creditorilor.
În schimb, şeful Băncii Centrale Europene a declarat public, pentru prima oară, că nu crede în salvarea Greciei, cu alte cuvinte că nu se va ajunge la niciun acord, iar Grecia va ieşi din euro.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla la summitul de urgenţă al liderilor Uniunii Europene, convocat duminică, pentru a discuta viitorul Greciei.
 
 

Vezi si

Următoarele 4 săptămâni vor fi calde, dar cu puține precipitații

Următoarele 4 săptămâni se anunță a fi mai calde decât normalul perioadei, dar cu un …