Sunday , November 27 2022

FSLI cere demisia lui Boc şi a lui Funeriu, după decizia privind plafonarea salariilor profesorilor

FSLI susţine, în urma deciziei privind plafonarea salariilor cadrelor didactice, că se va adresa forurilor internaţionale şi cere demisia premierului Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, “pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă”.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că decizia coaliţiei de guvernare potrivit căreia salariile personalului didactic sunt plafonate reprezintă “o încălcare gravă a drepturilor pe care profesorii le-au câştigat în instanţă”, potrivit unui comunicat transmis de federaţie.
“Prin această hotărâre Guvernul demonstrează încă o dată că România nu este un stat de drept, iar nerespectarea justiţiei anulează rolul acesteia”, susţine FSLI.
Federaţia precizează că sunt 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în educaţie.
“Ţinând cont că protestele organizate de colegii noştri din Botoşani şi Suceava, chiar şi sub forma grevei generale, nu au înduplecat Guvernul, federaţiei noastre îi rămâne o singură şansă, aceea de a se adresa forurilor internaţionale, pentru a ne câştiga dreptatea. Cerem, totodată, pe această cale, demisia primului ministru Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă şi pentru nerespectarea legilor acestui stat. Le reamintim membrilor Guvernului faptul că preşedintele Traian Băsescu a declarat că hotărârile judecătoreşti irevocabile se pun în aplicare. Dacă revenirea economiei româneşti înseamnă noi tăieri de salarii, înseamnă că totul este o minciună, iar România este în plină recesiune”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI, citat în comunicat.
Guvernul va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%.
Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, că proiectul de act normativ a fost discutat în primă lectură şi va fi transmis Consiliului Economic şi Social.
“Astăzi nu ne permitem să plătim majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Ar fi ideal şi de dorit, dar ar crea riscul compromiterii stabilităţii financiare”, a spus Boc.
El a arătat că, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salarială cu 50%, iar alţii la o creştere mai mică, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care să reglementeze unitar acest sistem de salarizare.
Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivul ia în calcul angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizării în învăţământ pe considerentul că asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanţă de urgenţă, după ce CC a declarat neconstituţional un act similar Guvernului Tăriceanu.

Vezi si

Poșta va lucra pe 2 decembrie pentru ca pensiile să fie date la timp, până pe 15 decembrie

Poșta Română va lucra vineri, 2 decembrie, astfel încât toate pensiile să fie achitate până …

2 comments

  1. Nu se pricepe nimeni sa stabileasca profilul psihologic al unei persoane doar pe baza unei fotografii ?
    Fotografia asta mi se pare excelenta !
    Ministrul este in planul doi, pare ca rade ca prostul….este multumit ca cineva ii face poze…Nu stiu nu ma pricep la asa ceva…..Cam asta observ eu. Poate ca unele “nuante” imi scapa…
    Oricum, excelenta fotografia!

  2. intrun stat de drep legile si notaririle judecatoresti trebuie respectate,altfel nu mai e stat de drept e dictatura=asumare=guvernul base-bos-pdl.udmr JOS DICTATURA