Saturday , April 27 2024

Fostul primar Antonie Solomon a primit 3 ani de inchisoare cu executare

antonie solomon

Magistraţii ÎCCJ au decis, joi, să-l condamne pe parlamentarul PP-DD la 3 ani de închisoare cu executare. Antonie Solomon a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi fals intelectual. El e acuzat că a primit mită de la omul de afaceri Cornel Penescu pentru a-i elibera autorizaţia de construcţie pentru un nou magazin şi pentru racordarea la reţeaua de transport în comun din Craiova, unde Solomon era, la acea vreme, primar. Decizia nu este definitivă.
Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie, potrivit unei decizii luate, joi, de instanţa supremă. Aceeaşi pedeapsă a fost dispusă şi în cazul omului de afaceri Cornel Penescu.
Conform hotărârii instanţei, Solomon, în prezent senator PPDD, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi trei ani de interzicere a unor drepturi, pentru luare de mită.
Potrivit MEDIAFAX, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţei a dispus condamnarea fostului primar şi la un an de închisoare pentru fals intelectual, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare şi trei ani de interzicere a unor drepturi.
Tot în cazul lui Solomon, instanţa a dispus confiscarea sumei de 50.000 de euro, reprezentând suma luată de acesta drept mită.
Cornel Penescu a primit tot trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită.
Dragos George Stancu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită. Instanţa a stabilit în cazul acestuia un termen de încercare de trei ani şi şase luni.
Gheorghiţă Pieca a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, cu un termen de încercare de trei ani.
Instanţa a mai dispus menţinerea sechestrului pentru suma de 50.000 de euro ridicată de procurori de la domiciliul lui Solomon, în cazul celorlalţi inculpaţi fiind ridicată măsura asiguratorie asupra bunurilor mobile şi imobile.
ICCJ mai hotărât anularea înscrisurilor falsificate, respectiv a autorizaţiei de construire nr. 303/16.03.2006 şi a procesului verbal de recepţie parţială datat 27.03.2006 întocmit de inculpatul Pieca.
Decizia de joi nu este definitivă, ea putând fi atacată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.
În acest dosar, Antonie Solomon este acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la un acţionar principal al firmei PIC din Piteşti, Cornel Penescu, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii în Craiova. Procesul a început la Tribunalul Argeş, iar apoi a fost strămutat la Tribunalul Galaţi, în iulie 2010, şi a ajuns la instanţa supremă în februarie 2013, după ce Solomon a devenit senator.
Pe 19 martie 2010, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a lui Antonie Solomon, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.
Procurorii au decis şi trimiterea în judecată a omului de afaceri Cornel Penescu, acuzat de dare de mită în formă continuată, a fostului administrator al firmei PIC, Gheorghiţă Pieca, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi a directorului magazinului PIC din Craiova, Dragoş George Stancu, acuzat de dare de mită.
Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon este acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, unul dintre proprietarii lanţului de hipermarketuri PIC. Banii ar fi fost plătiţi pentru a elibera autorizaţia de construcţie pentru un asemenea magazin în Craiova, pe un teren aflat în litigiu, şi pentru a conecta noul hipermarket la reţeaua publică de transport în comun.
Solomon a petrecut şase luni în arest preventiv, în perioada martie-septembrie 2010.
Potrivit anchetatorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie, în perioada februarie-martie 2006, Solomon ar fi primit, în mai multe tranşe, suma de 40.000 de euro de la Cornel Penescu, pentru a emite o autorizaţie de construcţie ilegală. Anterior, cererea de autorizaţie de construcţie fusese respinsă de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti.
De asemenea, procurorii arată că, „la data de 9 noiembrie 2006, Solomon Antonie a primit de la un acţionar principal al SC PIC SA Piteşti suma de 10.000 euro, pentru ca, în calitate de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, să înlesnească aprobarea unei cereri privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat hipermarketul PIC Craiova”.
Antonie Solomon a fost primar al Craiovei in perioada 2004-2012. Fost membru PSD, PDL, UNPR, el este acum senator PP-DD de Dolj.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …