Tuesday , January 31 2023

Federația Sanitas cere ca indemnizația de hrană să rămână impozitată doar cu 10%

Federația Sanitas susține că ridicarea impozitului fiscal de hrană de la 10% la 45% ar diminua veniturile angajaților din sistemul sanitar, iar ulterior ar duce la proteste, solicitând ca indemnizația să rămână impozitată doar cu 10 procente.Greva sanitas Suceava 7 mai 2018 (4)


“Luând în considerare faptul că în discuțiile avute de la apariția O.U.G. 91/2017 cu factori de decizie din Guvernul României am fost asigurați că impozitarea va fi de 10%, astfel încât suma plătită salariaților din sistemul sanitar cu titlu de indemnizație de hrană să fie echivalentă contravalorii tichetelor de masă acordate acestora până la 1 ianuarie 2018, Luând act de opinia Ministerului Finanțelor Publice conform căreia, indemnizația de hrană trebuie impozitată ca făcând parte din ”venituri din salarii și asimilate salariilor”, opinie de altfel transmisă Federației SANITAS la 6 luni de la prima solicitare și considerată de noi eronată (…) Susținem în continuare că se impune aplicarea doar a impozitului în cotă de 10% asupra acestor sume pe perioada menționată (n.r. – 1 ianuarie – 30 noiembrie 2018), în spiritul celor convenite cu reprezentanții Guvernului”, se arată într-un comunicat de presă, trimis, vineri, de Federația Sanitas.
Sursa citată menționează că instituțiile sanitare au acordat deja aceste indemnizații de hrană încă de la începutul anului, cu impozitare de 10%.
Noua impozitare ar diminua veniturile angajaților din sistemul sanitar, iar ulterior ar putea apărea chiar proteste.
“Instituțiile sanitare au acordat deja aceste indemnizații de hrană de la data de 1 ianuarie 2018 cu impozitare de 10%, iar noua impozitare ar fi de 45%, fapt care, aplicat eventual și retroactiv, ar diminua foarte mult veniturile angajaților din sistemul sanitar și ar duce din nou la nemulțumiri și, implicit, la proteste”, se mai arată în comunicatul de presă.
Federația Sanitas precizează că a solicitat sprijinul premierului Viorica Dăncilă astfel încât salariile angajaților din domeniul sanitar să nu scadă.
“Federația SANITAS a înaintat Prim-ministrului României, d-na Vio­rica Dăncilă, adresa nr. 557/18.06.2018 în care solicităm susținerea punctului nostru de vedere și a demersurilor noastre pentru a corecta încadrare fiscală a indemnizației de hrană, în sensul impozitării ei cu 10%, conservând astfel veniturile salariaților din sistemul sanitar public de stat”, potrivit sursei citate. (Mediafax)

Vezi si

Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

Începând de miercuri, 1 februarie, cazierul judiciar va fi disponibil online, prin accesarea aplicaţiei ghiseul.ro …