Friday , April 19 2024

Exit-poll Republica Moldova: PLDM 34,4%, PCRM 26%, PL 15,6% şi PDM 15,1%

Peste 2,5 milioane de moldoveni au avut de ales între 20 de formaţiuni politice şi 19 candidaţi independenţi care îşi dispută cele 101 locuri din Legislativul de la Chişinău. Scrutinul de astăzi poate fi considerat validat, deoarece la vot au participat peste 1/3 din cetăţeni. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, până la ora 18.30 au votat cca 55% din numărul total de alegători.
Cele mai multe voturi a primit PLDM 34,4% urmat de PCRM, cu 26%, PL 15,6%   PDM 15,1% şi AM 3,1%. Este pentru prima oară în ultimii 12 ani când comuniştii nu mai au majoritatea.
Partidul Liberal Democrat din Moldova, “partid pragmatic” este condus de premierul Vlad Filat. Acesta a avut un mesaj electoral îndreptat spre problemele economice şi sociale, nu pe cele naţionale.
“Faptul că atât de mulţi concetăţeni au votat demostrează că suntem o societate matură. Doar prin implicare putem merge înainte”, a spus Filat imediat după aflarea rezultatelor, adăugând că ” Incredibilul în Republica Moldova poate să se realizeze”.
Miza alegerilor legislative din 28 noiembrie este ca alegătorii să dea soluţia ieşirii din impasul instituţional cu care ţara se confruntă de mai bine de un an şi jumătate. Parlamentul trebuie să aleagă preşedintele cu 61 de voturi. În cazul în care nu se reuşeşte alegerea preşedintelui după două încercări, legislativul este dizolvat şi sunt convocate noi alegeri parlamentare. Acesta este al treilea scrutin legislativ care are loc în R. Moldova în ultimul an şi jumătate.
Dacă partidele nu se înţeleg asupra candidatului, aşa cum s-a întâmplat până acum, după două tentative eşuate vor fi convocate noi alegeri anticipate, dar nu mai devreme de anul viitor. Acesta este, însă, doar unul dintre scenariile posibile pe scena politică de la Chişinău. (realitatea.net)

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …