Erdogan nu cedeaza Istanbulul. Voturile vor fi renumărate

reportersite
03 aprilie 2019, 14:57

Înaltul Consiliu Electoral din Turcia a decis, miercuri, renumărarea voturilor în 8 din cele 39 de districte din Istanbul, după ce partidul AK, condus de președintele Recep Tayyip Erdogan, a depus o contestație, nemulțumit că a pierdut primăria Istanbulului, anunță Al Jazeera.

Sadi Guven, președintele Înaltului Consiliu Electoral, a declarat că renumărarea voturilor va fi concentrată în jurul acelor voturi invalidate, adăugând că nu este o decizie fără precedent.

CHP, principalul partid din Opoziție, a câștigat la limită alegerile pentru primăria orașului Istanbul. Candidatul Ekrem Imamoglu a cerut Înaltului Consiliu Electoral să îl declare câștigător și a declarat că, deși ar putea exista mici erori în numărarea voturilor, acestea nu vor schimba rezultatul alegerilor.

Ekrem Imamoglu a obținut în Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia și centrul economic al țării, 48,8% din voturi, în timp ce candidatul AK Binali Yildirim a obținut 48,5%.

În Ankara, candidatul CHP Mansur Yavas a luat 50,9% din voturi, în timp ce Mehmet Ozhaseki, din partidul AK, a obținut doar 47,2%. Iar în Izmir, diferența a fost și mai mare: 58% din voturi au mers spre candidatul CHP, Mustafa Tunc Soyer, iar candidatul AK a obținut doar 38.5%.

Rezultatele publicate inițial de agenția de stat Anadolu, luni, arătau că partidul lui Erdogan a pierdut alegerile locale în trei mari orașe: Istanbul, Ankara și Izmir, un rezultat neașteptat pentru partidul AK.

Partidele au avut la dispoziție trei zile pentru a-și depune contestațiile.

digi24.ro