Elicopter ucrainean doborât de rebeli – 13 soldaţi şi un general şi-au pierdut viaţa la Slaviansk

reportersite
29 mai 2014, 14:40

elicopter militarCel puţin 13 soldaţi şi un general ucrainean şi-au pierdut viaţa joi, când elicopterul la bordul căruia se aflau a fost doborât de către rebeli la Slaviansk, bastion al separatiştilor proruşi înarmaţi, a declarat preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, citat de agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

‘Astăzi am primit informaţii direct din Slaviansk că teroriştii au doborât un elicopter al nostru care transporta soldaţi pentru rotaţie. Paisprezece militari au murit, printre care şi generalul Kulciţki’, a declarat Turcinov.

Agenţia RIA Novosti relatase anterior că două elicoptere militare au fost doborâte de rebeli la Slaviansk (est), unde trupele guvernamentale ucrainene au lansat în cursul dimineţii o ofensivă majoră, cu utilizarea aviaţiei de atac şi a artileriei, împotriva separatiştilor proruşi înarmaţi.

‘Operaţiunea antiteroristă a început (joi dimineaţă) pe scară largă la Kramatorsk şi Slaviansk. Poziţiile rebelilor sunt atacate din aer, la sol acţionează instalaţii de lansarea multiplă a rachetelor Grad’, a declarat o sursă din cadrul armatei ucrainene pentru portalul Ostrov (din Doneţk), citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

‘Da, operaţiunea antiteroristă este în curs de desfăşurare (la Slaviansk). Ambulanţele gonesc prin oraş, iar rebelii se retrag în cartierele cu blocuri de locuit, deschid focul asupra poziţiilor armatei şi fug înainte ca militarii ucraineni să răspundă’, a afirmat interlocutorul agenţiilor ucrainene de presă.

Ulterior, agenţia de presă Unian a relatat că ‘faza activă a operaţiunii antiteroriste’ la Kramatorsk şi Slaviansk a fost suspendată de către armată.

‘Teroriştii’ ar intenţiona să evacueze în jur de 200 de copii joi din Slaviansk, a anunţat în acelaşi timp, pe contul său de Twitter, expertul ucrainean Dmitri Tâmciuk, coordonatorul platformei ‘Rezistenţa informaţională’. Potrivit acestuia, evacuarea copiilor din Slaviansk nu a fost coordonată cu şefii care conduc operaţiunea antiteroristă.

Rusia caută modalităţi de a evacua copiii din sud-estul Ucrainei – zonă de ostilităţi între armata Kievului şi simpatizanţi ai federalizării – dar acum scoaterea lor de acolo este foarte periculoasă şi ilegală, a declarat, în ajun, emisarul preşedintelui rus pentru problema copiilor, Pavel Astahov, citat de RIA Novosti.

‘Dacă e să vorbim de situaţia din Ucraina, acolo este o catastrofă umanitară şi un război civil adevărat. Ne preocupă foarte mult mai ales situaţia copiilor de acolo. Am primit mai multe solicitări în acest sens’, a declarat Astahov, într-o intervenţie la postul de televiziune Vesti-24.

Potrivit unor surse ale rebelilor, circa 200 de băieţi şi fete ar putea fi evacuaţi în special în Crimeea şi în regiunea Moscovei. Nu se ştie deocamdată dacă trupele guvernamentale au oprit faza activă a operaţiunii speciale la Slaviansk după apariţia informaţiei privind evacuarea copiilor. Până acum autorităţile de la Kiev au declarat că operaţiunea antiteroristă are scopul de a proteja viaţa civililor împotriva miliţiilor proruse şi s-au opus, de fiecare dată, oricărei evacuări din zona violenţelor, îndemnând doar populaţia să stea în case. De la relansarea luni a ofensivei împotriva separatiştilor, chiar a doua zi după alegerile prezidenţiale anticipate, rebelii au indicat se înregistrează mai multe victime civile, al căror număr exact nu se cunoaşte.