Friday , October 7 2022

ELICOPTER SMURD prăbuşit: Ponta cere AUDIT EXTERN la ISU: "Orice vinovăţie va fi ASUMATĂ"

victime smurd

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern, că a primit primele concluzii ale Ministerului de Interne cu privire la accidentul aviatic de pe lacul Siutghiol, în care a fost implicat un elicopter SMURD. Totodată, premierul a anunţat că intenţionează să ceară un audit extern cu privire la activitatea ISU, condus de Raed Arafat.
“Ca om, am toată compasiunea şi toată solidaritatea pentru familiile victimelor (de la Siutghiol, n.r.). Am primit primele concluzii de la Ministerul de Interne. Sunt de acord şi vom aproba şi în Guvern primele responsabilităţi care trebuie asumate. Eu cred şi va fi nevoie în continuare să continuăm să aflăm cum s-a produs şi cum s-a ajuns la această tragedie. Cu siguranţă, şi Parchetul va face ceea ce ţine de atribuţiile legale ale Parchetului”, a declarat premierul Victor Ponta, în prima şedinţă de Guvern în noua formulă a Executivului.
Totodată, premierul a anunţat că intenţionează să ceară un audit extern cu privire la activitatea ISU.
“O să vreau pentru Departamentul de intervenţii pentru situaţii de urgenţă să găsim soluţia unui audit extern pentru că am investit şi investim foarte mult, însă, în final, oamenii şi procedurile trebuie să fie mai bine pregătite atunci când avem situaţii de acest gen”, a spus premierul.
“Vreau însă, şi fac un apel, să tratăm cu respect şi responsabilitate una din instituţiile cele mai eficiente din România – Sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă – însă e clar că nu există sisteme perfecte şi că toate trebuie reevaluate şi îmbunătăţite şi orice fel de vinovăţie sau responsabilitate va fi cazul va fi asumată”, a mai spus Ponta.
Reamintim că patru persoane şi-au pierdut viaţa luni, după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, din judeţul Constanţa.
La bordul elicopterului SMURD se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani.
Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul “Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.
Operaţiunile de căutare şi salvare au durat mai bine de 12 ore.
 

Vezi si

Napolitane cu salmonella, retrase din toate magazinele Lidl

Lidl anunță că retrage de la vânzare un sortiment de napolitane după ce, în urma …