Friday , July 1 2022

Edupedu.ro: Sfaturi pentru elevii care susțin Evaluarea Națională. Profesoară de Română: Să nu se aștepte la argumentări de gen dramatic sau de baladă

Profesoara de Română Ecaterina Stanca de la Colegiul Național „Tudor Vianu” a explicat pentru Edupedu.ro cum ar trebui să redacteze corect elevii o lucrare la proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională 2020. Vorbim despre un examen diferit față de anii precedenți, având în vedere că programa a fost modificată din cauza pandemiei de coronavirus.

„Nu se mai includ balada, genul dramatic și se exclud subordonatele circumstanțiale (fără completiva indirectă). Deci să nu se aștepte la argumentări de gen dramatic sau de baladă. La gramatică vor avea doar cerințe legate de propozițiile necircumstanțiale (fără completiva indirectă)”, a explicat prfesoara Stanca.

Greșelile gramaticale din neatenție și din cauza stresului sunt cel mai des întâlnite la proba de Limba și literatura Română de la Evaluarea Națională, de aceea profesoara le recomandă elevilor să fie foarte atenți.
Sfaturile profesoarei Ecaterina Stanca pentru candidații de la Evaluarea Națională 2020:

“Primul meu sfat este legat de învățarea autentică, deoarece cititul doar o dată al teoriei nu înseamnă învățare temeinică. E nevoie de fixarea cunoștințelor.

Este preferabil să înceapă cu subiectele 1A și 2A, adică cele legate de competențe precise. Dacă știi să le rezolvi, atunci nu ai cum să greșești. La celelalte subiecte, 1B și 2B, apare efortul rememorării,  totul depinzând de inspirație ori de limbajul expresiv. În plus, intervine și factorul subiectiv.

În ceea ce privește gestionarea timpului la examen, să își împartă cele două ore conform gradului de dificultate a celor două subiecte cu subpunctele respective (A și B).

Continuarea AICI

Vezi si

ANPC: Românii au dreptul să ceară compensații de până la 600 de euro pentru un zbor anulat

Românii au dreptul să ceară compensații de până la 600 de euro pentru un zbor …